• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Під час міжнародної конференції у Катарі Наталія Алюшина поділилася успішним досвідом України щодо модернізації державної служби
опубліковано 07 грудня 2021 року о 21:00

Питанням урядування у постсоціалістичних країнах була присвячена одна з панельних сесій 10-ї Щорічної конференції «Розуміння історії, політика ведення переговорів та урядування, і розвиток» (Катар). Про досвід України щодо модернізації державної служби та управління людськими ресурсами розповіла учасникам Голова НАДС Наталія Алюшина.

Один з головних акцентів у виступі стосувався розвитку HR інструментів та посилення спроможності служб управління персоналом державних органів. В якості успішних прикладів Наталія Алюшина навела такі: удосконалення процедур адаптації новопризначених державних службовців, стажування, оцінювання результатів службової діяльності. Крім цього, державні службовці можуть працювати дистанційно, а також використовувати індивідуальний графік роботи.

Окремо Наталія Алюшина зупинилася на питанні популяризації державної служби. Адже для більшості постсоціалістичних країн формування позитивного іміджу державної служби є актуальною проблемою.

«Ми розуміємо, що на формування сильного бренду роботодавця державної служби впливає багато факторів, у тому числі оплата праці. Наразі в Україні триває реформа системи оплати праці. Метою реформи є впровадження прозорої, справедливої та конкурентної моделі оплати праці на основі класифікації посад. Це не проста реформа. Адже, питання оплати праці є вкрай чутливим, як для державних службовців, так і для інших громадян. Втім, вже зроблено низку кроків для впровадження нової моделі оплати праці», - підкреслила Голова НАДС.

Так, в рамках реалізації реформи прийнято ряд ключових документів та проведено дослідження ризиків та можливостей її впровадження. На основі результатів класифікації проведено співставлення рівня оплати праці на державній службі з ринковим, розроблено систему грейдів та нову модель оплати праці.

Важливим кроком є розроблення законопроекту щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад. В документі пропонується чітка та прозора структура заробітної плати: 70% - це стала заробітна плата (оклад) та 30% - варіативна (премії). Встановлення розмірів посадових окладів буде здійснюватися на основі класифікації посад державної служби та співставлення рівня оплати праці типових посад державної служби з приватним сектором.

Успішним є досвід НАДС й щодо впровадження інформаційної системи управління людськими ресурсами в державних органах (HRMIS). Державна служба націлена використовувати новітні інформаційно-комунікаційні технології з метою формування нового типу держави, політика якої орієнтована на задоволення потреб громадян. І саме цей інструмент сприятиме створенню умов для здійснення відкритого, прозорого та ефективного державного управління.

Ще один важливий акцент у виступі Голови Агентства стосувався впровадження нових підходів до розвитку та функціонування системи професійного навчання державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування.

«Ми прагнемо зміцнити престиж системи професійного навчання в Україні та міжнародному фаховому середовищі. Відтак, плануємо створення вищої школи публічного управління, яка стане відкритим майданчиком для поєднання кращих національних і міжнародних традицій. Також, плануємо здійснювати навчання за програмами, що розроблені окремо для кожної сім'ї посад за результатами класифікації посад», - зауважила Наталія Алюшина

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux