• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Відбулося обговорення законопроєкту про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад
опубліковано 19 червня 2023 року о 09:11

Днями в Комітеті державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування відбулося обговорення позицій експертів Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту (SIGMA) та ключових українських стейкхолдерів щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців крізь призму законопроєкту №8222.

Під час заходу представлено висновок Програми підтримки вдосконалення врядування та менеджменту (SIGMA) до законопроєкту та заслухано думки представників парламентських комітетів, яким було доручено розглянути законопроект, державних органів та громадського середовища щодо реформування системи оплати праці на державній службі.

«Реформа системи оплати праці державних службовців є складовою системи відновлення стійкості країниМи працюємо в умовах воєнного часу і маємо пам'ятати, що через відчутний дефіцит працівників державна служба опинилася під загрозою. Збереження наявних тенденцій може становити загрозу  стабільність роботи всього державного апарату. Ще однією системною проблемою залишаються непрозорі заробітні плати», - зауважила Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина.

Перший заступник Голови Верховної Ради Олександр Корнієнко наголосив, що питання реформування оплати праці на державній службі є одним із найскладніших у реформі державного управління, проте надзвичайно актуальним для України сьогодні. За його словами, поки не будуть змінені підходи до управління державним апаратом, що залежить у тому числі від мотивації державних службовців, досягти серйозних успіхів у просуванні України на шляху до членства в Європейському Союзі буде достатньо складно. Тож, прийняття у першому читанні законопроєкту №8222 буде вагомим кроком на шляху до вирішення цього питання.

На думку керівника Програми співробітництва щодо належного урядування та верховенства права Представництва ЄС в Україні Ксав’є Камю дискусія щодо реформи оплати праці на державній службі є ключовим елементом в контексті приєднання України до ЄС. До того ж, ця реформа є важливою в процесі післявоєнного відновлення України, оскільки після перемоги країна потребуватиме мотивованих державних службовців. Також пан Камю запевнив, що експерти Проекту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR2) сприятимуть у доопрацюванні законопроекту відповідно до європейських стандартів.

Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Віталій Безгін висловив сподівання, що система оплати праці на державній службі в Україні буде приведена у відповідність до європейських стандартів. Також він відзначив конструктивність позицій усіх стейкхолдерів та наголосив на необхідності прийняття законопроєкту у першому читанні та проведенні подальшої професійної дискусії під час його доопрацювання до другого читання.

Додамо, що проєкт закону найближчим часом буде розглянуто на засіданнях профільного підкомітету та Комітету з пропозицією його прийняття у першому читанні з наступним доопрацюванням.

  • Більше про реформу системи оплати праці можна дізнатися тут - https://nads.gov.ua/oplata-praci-derzhavnih-sluzhbovciv
  • Підписуйтеся на телеграм канал «Реформа системи оплати праці» (https://t.me/reforma_OPаби першими дізнаватися про новини Реформи.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux