• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Голова НАДС Наталія Алюшина презентувала публічний звіт про результати діяльності Агентства у 2023 році та окреслила пріоритети роботи на 2024 рік
опубліковано 01 березня 2024 року о 15:57

Відбувся публічний звіт Голови НАДС Наталії Алюшиної про результати діяльності Агентства у 2023 році. До заходу долучились члени Колегії НАДС та Громадської ради при НАДС, а також представники громадських об’єднань, експерти та ЗМІ. Наталія Алюшина розповіла про досягнення НАДС за минулий рік та окреслила пріоритети на 2024-й. 

«Цей другий рік повномасштабної війни став часом інституційної стійкості держави і нашої публічної служби. Ми встояли. Утримали керованість країною попри щоденні виклики воєнного часу. Аби здолати ворога, мусимо ставати сильнішими. Для цього потребуємо системних змін. Вони полягають у системній трансформації управлінського апарату держави. Ця трансформація складається з окремих кроків, що окреслюють стратегію реформ. Ми навчали публічних службовців англійській мові, запустили резерв відновлення, супроводжували знакові документи, нарощували освітню вагу нашої Вищої школи публічного управління, реалізували свої пункти урядової реформи системи оплати праці. Це все – наша інвестиція в інституційну міць держави. У належне урядування, у професійну державну службу, мотивовані кадри, у сильну справедливу і привабливу для життя країну. Ці та інші чинники наближають нас до Перемоги, економічного відновлення і вступу до Європейського Союзу», - зазначила Голова НАДС на початку виступу.

За її словами досягнення за 2023 рік були дещо іншими, ніж у попередні роки. Серед основних результатів роботи НАДС вона відзначила  прийняття Верховною Радою Закону «Про службу в ОМС», що визначає правові та організаційні засади публічної, професійної, політично неупередженої служби в органах місцевого самоврядування; схвалення за основу у першому читанні законопроекту щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад; розвиток та масштабування Інформаційної системи управління людськими ресурсами в державних органах (HRMIS) та проєкту «Eng4PublicService»; формування кадрового резерву відновлення деокупованих територій; здобутки в напрямку професійного навчання публічних службовців в Україні і за кордоном; посилення Вищої школи публічного управління, тощо.

Протягом 2023 року у НАДС також займалися розвитком служб управління персоналом державних органів, надавали їм методичну підтримку, працювали над формуванням організаційної культури публічної служби, захищали права громадян на доступ до державної служби, запроваджували на державній службі інструменти управління, орієнтованого на результат, та ін.

Окрему увагу Голова НАДС приділила реформі системи оплати праці. За її словами, реформа має забезпечити справедливість і підвищити конкурентність держави на ринку праці. Ідеться про запровадження єдиних підходів в оплаті праці на основі класифікації посад. 

«Ми посилюємо вагу посадового окладу, усуваємо умови для нарахувань невиправданих додаткових виплат, зменшуємо диспропорції у зарплаті державних службовців різних категорій посад», - сказала Наталія Алюшина.  

Вона наголосила, що експерти НАДС розробили Каталог типових посад державної служби та Алгоритм класифікації посад державної служби в умовах воєнного стану. У рамках класифікації НАДС забезпечив консультативно-методологічний супровід, перевіряв  і погоджував результати. Класифіковано посади усіх державних органів. 

Наталія Алюшина висловила вдячність команді НАДС та усім партнерам, які надавали підтримку в реалізації ініціатив Агентства.

Серед пріоритетів діяльності НАДС на 2024 рік очільниця Агентства відзначила декілька пунктів:

  • Супровід у ВРУ проєкту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо удосконалення порядку вступу, проходження, припинення державної служби (№ 6496).  
  • Супровід проєкту Закону «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад» (№8222)  до його прийняття.  
  • Забезпечення підготовки до впровадження системи оплати праці державних службовців на основі класифікації посад державної служби і запровадження системи грейдів з 2025 року.
  • Впровадження Дорожньої карти з реалізації Закону України «Про службу в ОМС». 
  • Розвиток функціоналу інформаційної системи управління людськими ресурсами (HRMIS) в державних органах та її подальше впровадження в міністерствах, ЦОВВ та інших державних органах. 
  • Посилення політики у сфері професійного розвитку ПОМС.
  • Розроблення професійного стандарту «Керуючий справами виконавчого апарату (комітету)» в межах реалізації Закону України «Про службу в ОМС». 

Публічний звіт 

Відео-трансляція заходу

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux