• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Голова НАДС Наталія Алюшина виступила на Щорічній конференції Мережі HELP - The 2023 Annual HELP Network Conference
опубліковано 06 липня 2023 року о 19:02

6 липня Голова Національного Агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина взяла участь у Щорічній Конференції Мережі Ради Європи (РЄ) з освіти у сфері прав людини для правників - The 2023 Annual HELP Network Conference.

Цьогорічна Конференція Мережі HELP (Human Rights Education for Legal Professionals) організована під головуванням Латвії в Комітеті Міністрів РЄ у Страсбурзі (Франція). Участь у заході взяли понад 125 представників Координаційних та інформаційних центрів HELP, а також партнерських установ з 49 країн.

Було обговорено тенденції та виклики в європейській освіті для представників юридичних професій, досягнення програми HELP, ознайомилися з європейськими мережами правників та іншими проєктами HELP. Одна з сесій конференції була присвячена відповіді РЄ на російську агресію в Україні. Зокрема, були представлені заходи і плани Проєкту "HELP (Освіта в галузі прав людини для правників) для України, в тому числі під час війни".

Під час цієї сесії Голова НАДС у форматі онлайн-включення розповіла про розвиток правової культури на державній службі в Україні. Ішлося, зокрема, про необхідність дотримуватися та захищати права і свободи людини, принципи безбар'єрності, недискримінації, гендерної рівності, запобігання булінгу, мобінгу та босінгу в публічному секторі. Окрему увагу Наталія Алюшина зосередила на професійній підготовці публічних службовців в цих напрямках.

«В Україні розробляються нові методології роботи, вносяться зміни до законодавчої бази, переймаються кращі практики з усього світу – щоб розвивати правову культуру в публічній службі. Команда НАДС розробила і затвердила Методичні рекомендації з питань формування безбар'єрності на робочому місці в державних органах. Також державні службовці долучились до ініціативи Першої леді з підтримки ментального здоров'я українців "Ти як?". Ми виклали у публічний доступ навчальні курси для публічних службовців з кризових комунікацій, які допоможуть ефективно взаємодіяти та реагувати на кризові ситуації, запобігати конфліктам та не допускати вигорання на робочому місці. Продовжуємо розробку навчальної програми з питань постконфліктного відновлення в державних органах. Враховуємо важливість превентивних заходів у вигляді самоосвіти, поглиблення знань та розвитку нових навичок публічних службовців. Саме це створить для них комфортне робоче середовище навіть під час війни, а отже дозволить бути ефективнішими», - зазначила Наталія Алюшина.

За словами Голови НАДС, одним із завдань Агентства є розробка та поширення практико-орієнтованих навчальних програм для публічних службовців, присвячених розвитку компетенцій у сфері дотримання та захисту прав людини, недискримінації та гендерної рівності.

Аби з'ясувати, яких знань і компетенцій бракує публічним службовцям, у НАДС регулярно вивчають навчальні потреби, залучає інших представників ЦОВВ, міжнародні та іноземні інституції, що реалізують проекти (програми) міжнародної технічної допомоги, тощо.

Наразі розроблено та затверджено три стандартизовані навчальні програми: «Виявлення і реагування на випадки сексуального насильства, пов’язаного з конфліктом, та надання допомоги постраждалим», «Міжнародне гуманітарне право у професійній діяльності публічних службовців» та «Організація роботи щодо забезпечення права на доступ до публічної інформації в органах державної влади та ОМС».

Із кожним роком зростає кількість людей, які отримали такі навчальні послуги. Зокрема, у поточному році питання захисту прав людини та протидії дискримінації вивчають 1649 осіб, питання гендерної рівності – 2584 особи. На 2024 рік заплановано навчання відповідно 1704 та 2269 осіб.

Цього року почалася активна співпраця з проектом HELP (Human Rights Education for Lawyers) для України. Планується реалізовувати освітні та інформаційно-комунікативні ініціативи з використанням онлайн-інструментів та методології навчання з прав людини, розробленої на основі внутрішньої експертизи РЄ.

Ці ініціативи включають розробку навчальної програми і навчання для державних службовців категорії А з питань правосуддя перехідного періоду на основі онлайн-курсу проекту HELP «Правосуддя перехідного періоду та права людини». Також домовлено забезпечити навчання тренерів за методикою HELP у сфері дотримання прав людини.

Довідково:

HELP Network Conference – це щорічна зустріч членів та партнерів мережі HELP (Human Rights Education for Legal Professionals). Це європейська платформа для презентації останніх розроблених курсів і ключових проєктів HELP. Це також форум для обговорення механізмів посилення впливу навчання в галузі прав людини та як покращити ефективну співпрацю між усіма членами та партнерами мережі HELP.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux