• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Із початком повномасштабного вторгнення зріс запит суспільства на доброчесність і нульове толерування корупції
опубліковано 16 жовтня 2024 року о 10:30

Про це зазначила Голова Національного агентства України з питань державної служби  Наталія Алюшина під час круглого столу  «Демократія. Доброчесність. Євроінтеграція (на прикладі Фастівської міської територіальної громади)». За її словами, в основі ціннісних змін філософії публічної служби має бути саме доброчесність.  

«Із 2019 року ми досліджуємо бачення публічними службовцями організаційної культури на публічній службі. Окремий блок питань присвячуємо темі доброчесності. У 2023 році ми запитали щодо трансформацій у суспільному запиті на доброчесну поведінку і нульове толерування корупції з боку публічних службовців протягом повномасштабної війни. Більшість опитаних, а саме 58,3% вважають, що суспільний запит значно зріс», - розповіла Голова Агентства.

Наталія Алюшина зауважила, що фундаментальними для кожного публічного службовця мають бути Загальні правила етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, розроблені Агентством. Цей документ є зібранням норм та правил, які визначають культуру публічної служби. Організаційна культура є її надважливою складовою, оскільки демонструє цінності. «До речі, у згаданому дослідженні організаційної культури “Публічна служба: Ваша точка зору” доброчесність щороку лишається цінністю з ТОП-5», - зазначила Голова НАДС.

Наталія Алюшина розповіла, що НАДС другий рік поспіль організовує Форум з доброчесності для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Це майданчик для обговорення тем доброчесності з керівниками антикорупційних інституцій, експертами та науковцями. Цьогоріч досліджували питання доброчесності як відповідь на виклики сучасності — пропаганди, популізму, технологічній революції. Були висвітлені актуальні питання з побудови довіри між владою, громадськими організаціями та медіа. В сфері  підтримки стабільності на публічній службі торкнулись проблем просування доброчесності через відповідальне лідерство.

Один з інструментів - інформаційно-просвітницька кампанія НАДС  «Чиновники під забороною». Її сутність – висвітлити негативну конотацію поняття «чиновник» і заохотити громадян вживати українські відповідники: «публічні» та «державний» службовець. 

Під час круглого столу були, зокрема, презентовані ключові напрацювання Фастівської громади. Зокрема, йшлося про важливі аспекти етичної поведінки виборних та посадових осіб, впровадження методу Д’Ондта у роботі депутатів міської ради VIII скликання, а також реалізацію у громаді проєкту «Розбудова громади майбутнього: ефективне самоврядування без корупції». Окрім цього, учасники круглого столу обговорили актуальні виклики та «вузькі місця» у законодавстві щодо посилення доброчесності та прозорості діяльності органів місцевого самоврядування.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux