• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: 54% державних службовців зазначили збільшення рівня заробітної плати у 2024 році
опубліковано 22 серпня 2024 року о 11:15

54% державних службовців зазначили збільшення рівня заробітної плати у 2024 році, у 16% вона лишилася без змін, у 31% - знизилася. Такими є результати анонімного опитування НАДС, де провели моніторинг зарплат за перше півріччя 2024 року і вивчили поточний стан впровадження нової системи оплати праці на основі класифікації посад. Опитали понад 22 600 державних службовців з усіх регіонів.  Про це повідомила Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина в інтерв’ю «Апострофу».

Вона відзначила, що ця реформа стосується кожного державного службовця і є надзвичайно сенситивною. «Органи, що провели класифікацію посад, отримали прогнозовану і зрозумілу систему винагороди. Держслужбовець відкриває схему посадових окладів, знаходить свій класифікаційний код і розуміє, яка в нього буде заробітна плата. Як у ЄС: подаєшся на посаду, ось твій грейд, твоя сім’я посад і рівень зарплати. Плюс може бути 30% премії», - наголосила Наталія Алюшина. 

Відтепер люди, які працюють у різних установах на посадах, що належить до однієї сім’ї посад, мають однаковий оклад. «Різнитися він буде лише залежно від юрисдикції органу. Раніше люди переходили з установи в установу у пошуках вищої зарплати. Тепер можемо говорити про сталість і прозорість», - відзначила Голова НАДС.

За її словами, у 2023-му оклад складався з двох прожиткових мінімумів, тобто 5400 грн. Натомість зараз його встановлено на рівні мінімальної зарплати станом на початок року – 7100 грн. Плюс – вислуга років, доплата за ранг, премія (до 30%). «Наші європейські партнери наполягали, щоб ми вилучили норму щодо вислуги років. Ми знайшли компроміс, що буде не 50%, а 30% за вислугу років. Тобто замість 3% за рік за вислугу нараховується 2%. Ми наполягли на необхідності лишити вислугу, бо наші оклади не можна порівнювати з європейськими, але врахували обмеження державного бюджету в умовах війни», - заначила Голова НАДС.

Наталія Алюшина відзначила, що зарплати на державній службі не можуть бути ринковими. «На державній службі інша перевага – стабільність. Коли ми будували саму модель і проводили медіану ринку, то, зіставляючи функціонал, опускалися нижче ринкових зарплат. Державний службовець захищений тим, що має гарантовану зарплату, на відміну від бізнесу. Хоча ми стикаємося з однаковими проблемами - дефіцит кадрів, плинність фахівців, необхідність піднімати заробітні плати... Це, звісно, виклики», - наголосила очільниця НАДС.

За її словами, у 2024-му було застосовано деякі елементи реформи системи оплати праці державних службовців. «Це не все, що передбачено в законопроєкті №8222. Війна втрутилася в наші плани. Експертне середовище, і державні службовці, і народні депутати аналізують стан справ. Гадаю, після прийняття законопроєкту, остаточно зміняться принципи й умови оплати праці держслужбовців. Ідеться про єдину функціональну класифікацію посад, систему моніторингу, перегляду заробітної плати на основі точних даних… Ми активно взаємодіємо з депутатським корпусом. У жовтні очікується внесення законопроекту до зали ВР для прийняття у другому читанні. Це прогноз, але боюся наврочити. Робоча група опрацювала всі 125 поправок народних депутатів», - зазначила Наталія Алюшина.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux