• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина взяла участь у Форумі “Крізь реформи до зірок: Парламент, Уряд та громадянське суспільство”
опубліковано 23 травня 2024 року о 13:43

На відміну від минулих років, коли робилися перші кроки у реформуванні державного управління, сьогодні, завдяки спільним зусиллям Уряду, Парламенту та інших задіяних інституцій, а також експертній підтримці міжнародних і вітчизняних партнерів - маємо прогрес за ключовими напрямами.  Про це зазначила Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина під час панельної дискусії "Ефективне державне управління” в рамках Форуму “Крізь реформи до зірок: Парламент, Уряд та громадянське суспільство”.  

Під час виступу очільниця НАДС акцентувала увагу на трьох напрямах державних трансформацій, а саме: реформі системи оплати праці державних службовців, процедури відбору на державну службу, цифровізації та HR інструментах. За її словами, ці реформи визнані пріоритетними і є предметом врегулювання низки стратегічних та програмних документів. 

Так, у напрямі реформи оплати праці розроблено законодавчу рамку реформи – зарплатний законопроект № 8222, який прийнято Парламентом у першому читанні 28 липня 2023 року. Наразі триває його доопрацювання до другого читання.  

"Ця реформа, визнається однією із найскладніших в державному управлінні. Саме тому, НАДС перебуває у постійній співпраці з усіма сторонами діалогу та міжнародними партнерами, які допомагають нам із дослідженням кращих практик і досвіду різних країн. Вже у І-му кварталі 2025-го Україна має відзвітуватися про прийняття відповідного законодавства та його практичну реалізацію. Саме тому Законопроект № 8222, як ключовий базовий документ політики, має бути прийняти у першу чергу", - розповіла Наталія Алюшина.  

Важливим аспектом у сфері публічної служби на шляху до ЄС є продовження реформи процедури відбору на державну службу. Вона складається з трьох послідовних кроків: внесення змін до законодавства для вдосконалення процедур вступу, проходження та звільнення з державної служби на основі меритократичних принципів, поступового відновлення процедур конкурсного відбору на основі професійних компетентностей і здібностей кандидатів для всіх категорій державних службовців і методичного забезпечення процесу. 

НАДС також опікується цифровізацією державної служби та її HR інструментів. Зокрема, в НАДС впроваджують HRMIS та відновлюють роботу Єдиного порталу вакансій державної служби, з подальшим розширенням його функціоналу на органи місцевого самоврядування. Це посилить цифровізацію органів влади та HR процесів і дозволить надавати точні кадрові дані для кращого процесу прийняття рішень і розробки політики. 

Наталія Алюшина розповіла також про роботу НАДС щодо посилення спроможності публічної служби для процесу євроінтеграції України. Так, у 2023 році НАДС спільно з Вищою школою публічного управління  забезпечило навчання державних службовців, які забезпечують моніторинг і звітність щодо виконання євроінтеграційних зобов’язань, а також фахівців, які залучені до реалізації переговорного процесу.  

Триває й Всеукраїнський проект Eng4PublicService, мета якого - посилення мовної спроможності публічних службовців. У рамках співпраці НАДС із найбільшою у світі освітньою організацією EF Language Learning Solutions здійснено інтеграцію Порталу управління знаннями з платформою онлайн школи «EF English Live». У результаті понад 21 000 публічних службовців безкоштовно вивчають англійську. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux