• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
У НАДС презентували посібник про новації законодавства про службу в органах місцевого самоврядування
опубліковано 23 травня 2024 року о 17:06

Новий посібник про новації Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» було презентовано в НАДС. Це видання із коментарями та порівняльним аналізом положень Закону було розроблено за ініціативи Асоціації міст України та за фінансової підтримки Ради Європи в межах Плану дій Ради Європи для України «Стійкість, відновлення та відбудова» на 2023–2026 роки та Програми Центру експертизи доброго врядування «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні», який діє в структурі секретаріату Конгресу місцевих і регіональних влад Ради Європи.

Відкриваючи захід, Голова НАДС Наталія Алюшина зазначила, що прийняття цього Закону вкрай важливе для подальшого розвитку публічної служби. Для системи - це можливість рухатися вперед і підвищувати стандарти управління персоналом в органах місцевого самоврядування, забезпечувати європейські підходи та безбар’єрність на публічній службі, підвищувати ефективність роботи органів місцевого самоврядування. 

За словами Наталії Алюшиної, з набранням чинності нового Закону про службу в органах місцевого самоврядування запрацюють нові процедури й інструменти управління персоналом, механізми реалізації гарантій службовців місцевого самоврядування. 

«Щоб об'єднати бачення та досвід різних стейкхолдерів - від політиків до представників органів місцевого самоврядування, в НАДС було створено Координаційний штаб щодо реалізації закону “Про службу в органах місцевого самоврядування”. Крок за кроком ми не лише готуємо підзаконку, а й об'єднуємося з партнерами щоб бути на одній хвилі та надати  інформаційно-роз'яснювальну підтримку органам місцевого самоврядування для успішної реалізації Закону. І звісно, збираємо запитання від територіальних громад, щоб надати відповіді у вигляді офіційних роз’яснень», - наголосила Наталія Алюшина.

Голова НАДС підкреслила, що важливо запобігти виникненню різночитань і різній практиці застосування нового законодавства по всій Україні. І, як результат, уникнути порушення прав громадян, які бажають працювати або вже працюють в органах місцевого самоврядування.

Авторський колектив посібника вперше порівняв чинний Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування», Закон України «Про державну службу» 2015 року та новий Закон України «Про службу в органах місцевого самоврядування». У цьому виданні прокоментовано новели про статус службовців місцевого самоврядування та виборних посадових осіб місцевого самоврядування, запровадження інструментів і процедур, які зараз застосовуються під час прийняття та проходження служби в органах місцевого самоврядування. 

З вітальними словами під час заходу виступили Олександр Слобожан - Виконавчий директор Асоціації міст України та Мачей Янчак - Голова Офісу Ради Європи в Україні. Також участь в заході взяли Володимир Мягкоход - експерт Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», консультант Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і cтійкості в Україні», Віра Козіна - консультантка Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні», Леся Федченко - консультантка Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні», Тарас Домбрівський - Виконавчий директор Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад», Діана Коломійцева - заступниця Виконавчого директора Всеукраїнської асоціації громад, Тетяна Єгорова-Луценко - Президентка Української асоціації районних та обласних рад, Голова Харківської обласної ради.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux