• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: «Політика сталого розвитку неможлива без професіоналізації публічної служби»
опубліковано 27 травня 2021 року о 13:00

Голова НАДС Наталія Алюшина взяла участь у IV Міжнародній науково-практичній конференції «Публічне управління для сталого розвитку: виклики та перспективи на національному та місцевому рівнях». У своєму виступі зупинилася на питаннях професіоналізації публічної служби, її важливої ролі у досягненні цілей сталого розвитку та якісному прийнятті управлінських рішень.   

«Саме у системі професійного навчання публічних службовців відбувається опанування знань необхідних для прийняття управлінських рішень та  формування нової ідеології забезпечення сталого розвитку. Широкий спектр завдань щодо удосконалення системи професійного навчання зумовив зміну поглядів на підготовку публічних службовців. Зауважу, що започаткування спеціальності «Публічне управління і адміністрування» стало реакцією на переосмислення ролі науки й освіти відповідно до сучасних завдань державної політики. Наразі в Україні понад 100 закладів вищої освіти здійснюють підготовку магістрів за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування». Останніми роками основною категорією слухачів за цією спеціальністю є публічні службовці», - зазначила Наталія Алюшина. 

Втім, Наталія Алюшина підкреслила важливість запровадження стандарту вищої освіти за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування». Адже кількість не завжди свідчить про якість. Тож саме такий крок  вирішив питання уніфікації вимог до магістерських програм. Доречі, Стандартом серед спеціальних компетентностей випускника закріплено і здатність визначати показники сталого розвитку на центральному, регіональному, місцевому рівнях.

«Не менш важливим компонентом професіоналізації публічної служби є підвищення кваліфікації. Для того, щоб воно було максимально практикоорієнтованим, Агентством приділяється увага тематиці, змісту та якості програм підвищення кваліфікації. З урахування рекомендацій експертно-консультативної ради НАДС упродовж 2020-2021 років погоджено понад 500 програм. Така кількість програм підвищення кваліфікації дає змогу забезпечити навчання державних службовців за програмами, які є найбільш актуальними в їх професійній діяльності. Таким чином, будучи активним провайдером реформи професійного навчання, НАДС працює над створенням умов для професійного розвитку управлінців у масштабах всієї країни», - акцентувала увагу учасників конференції голова Агентства.  

Не оминула увагою Наталія Алюшина й політику цифрового розвитку у сфері професійного навчання. Власне для організації електронної взаємодії замовників і надавачів освітніх послуг у 2020 році запрацював Портал управління знаннями. Наразі на Порталі вже зареєстровано 119 провайдерів освітніх послуг, понад 3 тис. державних органів та органів місцевого самоврядування та понад 60 тисяч користувачів.

Ще одним важливим питанням в рамках професіоналізації державної служби на думку Наталії Алюшиної є забезпечення взаємозв’язку між реалізацією права на навчання, успішністю навчання і стимулами до кар’єрного просування: «Це питання має розглядатися у двох взаємопов’язаних аспектах: створення нових умов для навчання, зокрема планування окремого часу для якісного освоєння знань, розвитку умінь та навичок; а також запровадження дієвих мотиваторів. Наприклад, складання щорічного оцінювання на «відмінно» може розглядатись як можливість для кар’єрного просування. І це вже закладено в урядовому законопроєкті про внесення  змін до Закону України «Про державну службу».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux