• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина зустрілася з представниками проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури в Україні»
опубліковано 12 серпня 2021 року о 18:14

Питання формування навичок безпечної роботи із інформаційними системами в державних органах, а також навчання правильного поводження з даними стали головними під час  робочої зустрічі Голови НАДС Наталії Алюшиної з представниками  проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури в Україні».

«Ми живемо в часи активної цифровізації. Тому питання кібербезпеки та кібергігієни є вкрай актуальними. І державні службовці мають знати та розуміти як безпечно взаємодіяти та працювати, використовуючи різні інформаційні ресурси та застосунки. НАДС пророблено значний обсяг роботи в даному напрямі. Так, в Українській школі урядування проводиться підвищення кваліфікації публічних службовців з питань кібербезпеки за програмою «Основи кібергігієни». Ця програма розроблена із залученням експертів Координатора проектів ОБСЄ в Україні у рамках проєкту «Посилення спроможностей українських державних органів у сфері кібергігієни та кібербезпеки» та Швейцарсько-українського проєкту «Підтримка децентралізації в Україні» DESPRO». Ще один важливий проект - в співпраці з Міністерством цифрової трансформації України розроблено Цифрограм для держслужбовців, що дозволяє їм ’ясувати рівень власної цифрової грамотності» - розповіла Наталія Алюшина.  

Крім цього, за словами Голови Агентства, сертифіковано 7 тренерів, які проводять навчання для державних службовців. Таке  навчання здійснюється в рамках програми «Тренінг для тренерів з питань кібергігієни», що також реалізується у співпраці з Координатором проектів ОБСЄ в Україні.  

Також Наталія Алюшина розповіла про обсяги з державного замовлення на навчання за напрямом «Кібербезпеки», підкресливши, що за прогнозними показниками кількість осіб, які планують пройти таке навчання з року в рік зростатиме: «Обсяг державного замовлення НАДС у 2021 році на підвищення кваліфікації  за напрямом «Кібербезпека» складає 1022 особи. При цьому, потреба у підвищенні кваліфікації державних службовців за цим же напрямом на 2022-2024 роки складає 6 534 особи. Працюємо й над тим, щоб погоджені НАДС програми підвищення кваліфікації, що охоплюють, зокрема, питання кібербезпеки впроваджувалися більшою кількістю провайдерів. Наразі їх шість. Це Українська школа урядування, Вінницький регіональний центр підвищення кваліфікації, Маріупольський державний університет, Миколаївський регіональний центр підвищення кваліфікації, Сумський державний університет та Тернопільський регіональний центр підвищення кваліфікації».

В рамках зустрічі учасники обговорили можливості співпраці з питань вирішення проблематики недостатньої кількості спеціалістів з кібербезпеки у державних органах та їх утримання. Також, мова йшла про запрошення до участі у навчанні в рамках проєкту USAID «Кібербезпека критично важливої інфраструктури України» представників Генерального департаменту з питань цифровізації у сфері державної служби.

Довідково 

У 2020 році USAID розпочав впровадження проєкту «Кібербезпека критично важливої інфраструктури в Україні». Мета проекту - зробити критично важливу інфраструктуру України стійкішою до кібератак шляхом формування відносин довіри та співпраці між основними зацікавленими сторонами у сфері кібербезпеки, що представляють органи влади, приватний бізнес, наукову спільноту та громадянське суспільство.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux