• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Профільний Комітет ВРУ підтримав доопрацьований законопроєкт, який передбачає відновлення конкурсів на державній службі
опубліковано 02 грудня 2020 року о 17:40

2 грудня під час засідання Комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування підтримано і рекомендовано на розгляд ВРУ Законопроєкт «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо кандидатського резерву» (реєстр. №3491), доопрацьований із врахуванням пропозицій європейських партнерів.

Зокрема законопроєктом передбачено ряд норм, які дозволяють відновити проведення конкурсної процедури на посади державної служби.  Це питання є досить критичним. І про важливість його оперативного вирішення зазначила Голова НАДС Наталія Алюшина під час виступу у Комітеті.

 «Якщо 3 липня, коли було прийнято законопроєкт (реєстр. № 3491), у нас було 3 тисячі оголошених вакансій, то сьогодні – їх 15500. Із них на посади державної служби категорії «А» - 120. Це надзвичайно велике навантаження на Комісію з питань вищого корпусу державної служби. Навіть якщо рахувати, що вони працюватимуть 5 днів на тиждень, то для того, щоб закриті ці 120 вакансій, їм потрібно  120 днів, а це пів року. Якщо вони працюватимуть 3 дні на тиждень – 10 місяців. А якщо хоча б 2 дні на тиждень, то це – 15 місяців, або 300 днів. Ми маємо розуміти, що після відновлення конкурсної процедури всі державні органи почнуть проводити конкурси. Адже необхідно ще заповнити вакансії категорії «Б» і «В». А ще є фахівці з питань реформ, які також проходять конкурсну процедуру. І враховуйте те, що всі члени комісії – це, як правило, керівники структурних підрозділів держорганів. Тому, наші європейські колеги, самі запропонували подовжити період закриття вакансій, на які проводилися добори», -  зазначила під час виступу Наталія Алюшина.

 Зазначимо, що проєкт Закону (реєстр. № 3491) передбачає наступне:

- відновлення конкурсної процедури;

- оголошення конкурсів на посади, на які були проведені добори.  Конкурси на категорію «А» мають бути оголошені протягом пів року та закриті - протягом року. Конкурси на категорії «Б» та «В» необхідно оголосити впродовж року та закрити - впродовж 18 місяців;

- унеможливлення звільнення державних службовців категорії «А» за політично вмотивованими рішеннями;

-  запровадження кандидатського резерву, що містить відомості про кандидатів на посади державної служби, які успішно пройшли всі етапи оцінювання під час конкурсного відбору, але не стали переможцями;

- виключення необхідності повторного проходження державними службовцями спеціальної перевірки. А саме у разі їх подальшого призначення (без розриву діяльності) на цю саму або іншу посаду державної служби, а також на посаду в органах місцевого самоврядування.

Депутати профільного Комітету підтримали доопрацьований документ та рекомендували його для розгляду Верховною Радою України.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux