• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: психосоціальна підтримка, адаптація ветеранів та ветеранок до цивільного життя – ключові напрями організаційної культури публічної влади
опубліковано 23 квітня 2024 року о 22:34

Про це зазначила Голова Національного агенства України з питань державної служби Наталія Алюшина під час Міжнародної конференції з питань взаємодії публічних службовців з військовими, ветеранами/ветеранками та членами їхніх родин «ВИКЛИК Є!». Організаторами заходу є НАДС, Вища школа публічного управління, «Міжнародна асоціація психологів та тренерів-експертів» та Профспілка працівників державних установ України. 

“Мусимо навчитися адаптувати до цивільного життя військовослужбовців, їхні родини. Це місія органів публічної влади, психологів, освітян. У НАДС розроблені Методичні рекомендації з питань формування безбар'єрності на робочому місці в органах публічної влади. Вони спрямовані на забезпечення на робочому місці належних умов для учасників бойових дій та інших осіб, які захищали територіальну цілісність держави. Зауважу, що приміщення, де відбувається конференція, є максимально адаптованим під потреби людей з інвалідністю. Такий досвід має стати трендовим в Україні”, - розповіла Наталія Алюшина під час відкриття конференції. 

Також Наталія Алюшина підкреслила, що для публічних службовців критично важливо набувати навичок взаємодії з  ветеранами та ветеранками. Ідеться про отримання знань, розвиток умінь піклування про ментальне здоров’я, оволодіння інструментами взаємодії у форматі «рівний-рівному», засобами розвитку резильєтності, застосування заходів з адаптації ветеранів та ветеранок до роботи на державній службі.

«Наразі ми співпрацюємо із цих аспектів із колегами з Міністерства у справах ветеранів України. Ще один важливий напрям роботи – залучення ветеранів та ветеранок на роботу в органи публічної влади. Ми впевнені, що розміщення інформації на платформі е-Ветеран про можливості Резерву працівників державних органів для роботи на деокупованих територіях України сприятиме їх залученню на публічну службу»,  - зазначила Голова Агентства. 

За словами т.в.о Міністра у справах ветеранів України Олександра Порхуна, допомога ветеранам та їхнім сім'ям - це спільна відповідальність як уряду, так і суспільства в цілому. Ветерани ризикували своїм життям, щоб захистити країну. Вони заслужили повагу та підтримку. Держава вживає заходів для допомоги ветеранам, але цього недостатньо. Потрібно робити більше, щоб допомогти  адаптуватися до цивільного життя та жити повноцінно.

Конференція мала на меті  об’єднати зусилля представників органів публічної влади, психологів і громадськості задля розв'язання актуальних питань психосоціальної підтримки та реінтеграції до цивільного життя ветеранів і ветеранок. А також обмінятися досвідом зі збереження та відновлення ментального здоров’я суспільства. У ході панельних дискусій представлено виклики під час комунікації між ветеранами й ветеранками із представниками органів публічної влади, повернення їх до цивільного життя та адаптації на робочому місці. В числі спеціальних гостей заходу - військовослужбовець Руслан Панчишин та Ірина Кондратова, заступниця Голови Національної служби здоров’я України. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux