• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Рішельє-форум 2024. День 2: Як просувати доброчесність на публічній службі
опубліковано 26 вересня 2024 року о 13:40

Другий день Рішельє-форуму 2024, що проводиться 26 вересня в Києві, присвячений темі доброчесності на публічній службі. Форум доброчесності для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування традиційно проводиться НАДС за підтримки міжнародних партнерів в рамках Рішельє-форуму публічної служби. Цього року в фокусі обговорення - виклики, з якими стикається Україна на євроінтеграційному шляху та в умовах війни. Під час відкриття Форуму доброчесності учасники заходу згадували публічних службовців, які з перших днів війни обрали шлях захисту держави в лавах ЗСУ. Серед них – більше 4 тисяч держслужбовців (3322 чоловіків та 756 жінок). Загиблих героїв вшанували хвилиною мовчання.

«Маємо зробити все можливе, аби наші колеги-держслужбовці, які зараз боронять нашу країну на передовій лінії фронту, повернулися додому живими і здоровими, і могли продовжити мирне життя на публічній службі. Вони на собі відчули силу присяги державного службовця. Це і є прояв доброчесності», - зазначила Наталія Алюшина.

Голова НАДС підкреслила, що сьогодні доброчесність - це не просто вимога часу, але й вимога суспільства, яка диктується прагненням до справедливого, прозорого та відповідального врядування. 

«Питання доброчесності особливо актуальне в умовах війни та відбудови країни, коли довіра до органів публічної влади стає основою для відновлення та подальшого розвитку. Наше завдання сьогодні – мотивувати кожного керівника державного органу влади і місцевого самоврядування, кожного публічного службовця переосмислити свою роль в процесі забезпечення доброчесності на всіх рівнях публічної служби. Маємо обговорити рівень відповідальності кожного та спільно окреслити конкретні кроки для впровадження принципів доброчесності у повсякденну роботу органів публічної влади», - підкреслила Наталія Алюшина.

У відкритті Форуму доброчесності взяли участь очільники антикорупційних органів України – НАЗК, БЕБ, НАБУ.

Зокрема, Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Віктор Павлущик зазначив, що «доброчесність можна розглядати в кількох вимірах і аспектах – як публічних службовців загалом, держслужбовців антикорупційних органів, як керівника антикорупційного органу і як громадянина своєї країни.  Кожен з нас знає свої права, можливості та відповідальність за порушення законів. Ми прекрасно розрізняємо, що таке добро і зло, правильно і не правильно. І ми свідомо робимо цей вибір. Маємо виховувати доброчесність в собі, в своїх дітях і запитувати себе: що я зробив для того, щоб жити в доброчесній, безпечній, успішній країні?..».

Директор Національного антикорупційного бюро України Семен Кривонос наголосив, що «вільна від корупції держава, з міцними державними інститутами та сильною економікою, - це запорука нашої Перемоги у цій війні. Боротьба з корупцією зараз є пріоритетом і, зокрема, запорукою отримання подальшої допомоги і підтримки міжнародних партнерів. Маємо об'єднати зусилля і направити їх на запобігання проявам корупції на всіх рівнях. Це буде найкращою допомогою нашим захисникам, які зараз на лінії фронту захищають наші життя і дають можливість говорити про доброчесність тут, на Форумі».

За словами Семена Кривоноса, доброчесність формується там, де є чіткі правила і жорстка відповідальність за їх порушення. «Маємо створити систему, яка не буде сприяти корупції, а навпаки – формуватиме несприйняття і нетерпимість до корупції в суспільстві. Ніхто не є недоторканим. Це мають пам'ятати всі», - підкреслив Директор НАБУ.

В.о Директора Бюро економічної безпеки України Сергій Перхун наголосив, що Україна досягла певних успіхів у боротьбі з корупцією, але виклики залишаються. «Сьогодні ми переживаємо найскладніші часи боротьби за нашу Незалежність. Зараз ми як ніколи розуміємо її справжню ціну. І корупції не місце в Незалежній Україні», - зазначив Сергій Перхун.

Голова Комітету Верховної Ради України з питань антикорупційної політики Анастасія Радіна під час виступу акцентувала увагу на необхідності підвищення заробітних плат на публічній службі, що стане одним із запобіжників корупції. 

До вітальних слів також долучились міжнародні партнери з США та Великобританії.

Зокрема, Джулі А. Конен, Директорка Місії USAID в Україні, зазначила, що «неможливо переоцінити важливість роботи українських публічних службовців під час війни. Подолання таких речей, як корупція, і розбудова доброчесності, відкритості та прозорості - це основа довіри суспільства до публічної служби. Довіра вибудовується не за один день. Вона вибудовується через політику, взаємодію, рішення та інші елементи. Зокрема, рекрутинг на основі досягнень є одним з інструментів, який сприятиме підвищенню довіри до державних інституцій».

В свою чергу, Шарлотта (Лотті) Сурун, Тимчасово повірена у справах Великобританії в Україні, розповіла про власний досвід залучення на державну службу. «Коли я долучилася до держслужби в Британії, в першу чергу я вивчила Кодекс державних службовців, дізналася про цінності британської держслужби - неупередженість, добросовісність і доброчесність», - зазначила Шарлотта Сурун. Вона наголосила, що Великобританія постійно підтримує Україну під час війни, в тому числі й в сфері боротьби з корупцією, та виокремила систему Прозорро як ефективний інструмент запобіганню корупції в Україні.

Додатково: Форум доброчесності – це платформа для обміну досвідом та напрацювання механізмів, що допоможуть зміцнити доброчесність на публічній службі, підвищити прозорість та забезпечити відповідальність перед суспільством. Захід організовано Національним агентством України з питань державної служби (НАДС) за підтримки Проєкту «Сприяння доброчесності у публічному секторі (Pro-Integrity)», що фінансується USAID тa FCDO.

P.S. Зважаючи на численні повітряні тривоги в Києві 26 вересня, Форум доброчесності проводиться в укритті з дотриманням усіх вимог безпеки. Онлайн-трансляція доступна на YouTube-каналі НАДС.



Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux