• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Стратегію втілення політики гендерної рівності в Україні обговорили під час семінару «Смисли і цінності нової державної служби: рівність можливостей»
опубліковано 23 вересня 2021 року о 18:22

В рамках щорічного Рішельє-форуму відбувся семінар «Смисли і цінності нової державної служби: рівність можливостей». Він, без перебільшення, став дієвою платформою для популяризації і поширення кращих прикладів і успішних напрацювань для побудови суспільства рівних можливостей. Організаторами заходу є НАДС та Центр адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Протягом дня експерти спілкувалися та дискутували щодо забезпечення політики гендерної рівності. Також, торкнулися теми важливості лідерства у публічному управлінні та, зокрема, жіночого лідерства, переваг від представленості жінок у владі. Мова йшла й про успішні кейси щодо забезпечення гендерної рівності у публічному управлінні. Чимало спікерок поділилися власними життєвими історіями успіху та дали практичні поради коліжанкам.

«Давайте поговоримо відверто. Яка є роль жінок в державному управлінні? Чи відрізняються стилі управління і стилі прийняття управлінських рішень чоловіками та жінками. Сьогодні ми також маємо з’ясувати роль жінок в прийнятті управлінських рішень та їх політичної участі. Врахування цих аспектів безумовно сприятиме побудові професійної державної служби. Адже саме це, я впевнена, і є наша головна мета – професійна державна служба в Україні», - означила головні теми зустрічі Голова НАДС Наталія Алюшина. 


Також, Наталія Алюшина розповіла й про кроки, які здійснює НАДС в питанні забезпечення рівних прав і можливостей жінок і чоловіків: «НАДС активно та успішно працює над впровадженням ґендерного мейнстримінгу. Ми реалізовуємо низку заходів, спрямованих на забезпечення принципів рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на державній службі. Зокрема, у 2021 році наказом НАДС внесено зміни до Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування, якими включено норми стосовно протидії дискримінації, сексуальним домаганням та забезпечення гендерної рівності серед державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування. Також реалізовано чимало ініціатив щодо забезпечення можливостей виконання професійних та сімейних обов’язків державними службовцями, створення гнучких умов праці. Працюємо й в напрямі щодо підвищення кваліфікації публічних службовців. Так, розроблено та започатковано тренінговий курс «Школа тренерів/ок з проведення ґендерно-правової експертизи» та програму підвищення кваліфікації «Інтеграція ґендерного підходу під час розроблення нормативно-правових актів».

Про актуальність означеної теми яскраво свідчить рівень гостей, які долучилися до заходу. А це Віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина, Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, міжфракційне депутатське об’єднання «Рівні можливості»Марина Бардіна, заступниця Голови Місії, Посольство Швеції в Україні Катя Салсбак, Голова Офісу ООН Жінки в Україні Еріка Квапілова, керівниця Проєкту «Європейський Союз за гендерну рівність: Служба допомоги реформам» Оксана Кисельова, заступник Міністра у справах ветеранів України з питань європейської інтеграції Олексій Ілляшенко, заступник Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, Голова Антимонопольного комітету України Ольга Піщанська, Урядова уповноважена з питань гендерної політики Катерина Левченко, заступниця Міністра соціальної політики України з питань європейської інтеграції Ольга Ревук, радниця Міністра закордонних справ України з публічної дипломатії Вікторія Рясна, заступник голови з питань діяльності виконавчих органів Мереф'янської міської ради Сергій Єршов, Програмна аналітикиня ООН Жінки в Україні Ганна Герасименко, Віцепрезидентка ГО «Ла Страда - Україна», національна консультантка ООН Жінки Катерина Бороздіна, членкиня Правління Української асоціації представниць правоохоронних органів (УАППО) Ольга Юськевич, директорка програми «Жінки-лідерки» Національного Демократичного Інституту Олена Єна, Голова Всеукраїнської Асоціації територіальних громад, Голова Новоукраїнської міської ради Олександр Корінний, проректор з навчальної роботи Національного технічного університету України «КПІ ім. Ігоря Сікорського», керівник Науково-дослідницького центру прикладної соціології «Соціоплюс» Анатолій Мельниченко.

Крім цього, представлено результати спільного дослідження НАДС, Центру адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу та Національного технічного університету «КПІ» щодо ставлення різних соціальних груп до збалансованого представництва жінок і чоловіків на керівних посадах державної служби, а також виявлення ґендерних стереотипів та уявлень про ґендерну дискримінацію. У рамках дослідження, що відбувалося з 23 червня до 23 серпня 2021 року, було проведено соціологічне опитування понад 24 тисяч державних службовців.

В цілому, захід пройшов у теплій та дружній атмосфері. Експерти зійшлись на думці, що досягнення гендерної рівності має бути результатом усвідомленої активності жінок. Але до таких змін мають бути готові й чоловіки. Лише таким чином можна досягти успіху.

«Ми почули реальні успішні історії лідерства в публічному управлінні, побудовані на принципах верховенства права та правах людини, забезпеченні рівних можливостей для самореалізації незалежно від статі, віку, національності. Я переконана, що сьогоднішній захід став ще й неймовірним надихаючим та мотиваційним інструментом для державних службовців та наших колег із місцевого самоврядування щодо просування гендерної рівності», - зауважила Наталія Алюшина на завершення заходу.

Додамо, що семінар відбувся за допомоги та сприяння Представництва ООН Жінки в Україні та Проєкту «Європейський Союз за гендерну рівність: Служба допомоги реформам».

Переглянути трансляцію заходу можна за посиланням

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux