• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
У НАДС провели тренінг для HR-спеціалістів з адаптації ветеранів до роботи на публічній службі
опубліковано 30 липня 2024 року о 16:33

Повернення ветеранів до цивільного життя – складний процес, що вимагає підтримки як держави, так і суспільства. Їх успішна реабілітація можлива лише за умови тісної співпраці між державними органами, громадськими організаціями та самими ветеранами. Про це йшла мова під час відкриття тренінгу для HR-спеціалістів органів державної влади на тему адаптації ветеранів та ветеранок до роботи на публічній службі.

Навчальна програма розроблена експертами НАДС та Вищої школи публічного управління спільно з представниками Регіонального фонду «Реформа державного управління у країнах Східного партнерства», GIZ Ukraine.

В рамках тренінгу понад 20 працівників служб управління персоналом будуть ознайомляться з психологією ветеранів, способами ефективної комунікації з ними, методами запобігання конфліктів на робочих місцях, тощо.

Протягом двох днів зі слухачами працюватиме військова психологиня, кризова інтервентка, експертка з розвитку лідерів та команд Олена Нікольська.

Під час тренінгу учасники отримають практичні знання та навички, необхідні для ефективної взаємодії з ветеранами та їхніми сім'ями. Вони зможуть розібратися з основними психологічними бар'єрами, які виникають при поверненні ветеранів на роботу, та навчаться будувати довірливі відносини з ними. Крім того, отримають уявлення про весь шлях ветерана від демобілізації до повернення на робоче місце.

Програма тренінгу також передбачає вивчення засад інклюзивності в комунікації з ветеранами та сім’ями військовослужбовців з огляду на їх психоемоційний стан.

Все це допоможе HR-підрозділам напрацювати можливі варіанти допомоги ветеранам в адаптації до професійної діяльності.

Психологічна реабілітація, психосоціальна підтримка, професійна адаптація – це ті аспекти, над якими працює НАДС, щоб процес інтеграції ветеранів та ветеранок до роботи в органах публічної влади пройшов максимально комфортно для всіх сторін.

У 2023 році НАДС розроблено Методичні рекомендації з питань формування безбар'єрності на робочому місці в органах публічної влади. Вони, зокрема, спрямовані на забезпечення на робочому місці належних умов для учасників бойових дій та інших осіб, які захищали територіальну цілісність держави.

Також, у співпраці з представниками Регіонального фонду «Реформа державного управління у країнах Східного партнерства», GIZ, у НАДС підготували Порадник для фахівців з питань управління персоналом щодо адаптації ветеранів і ветеранок на робочому місці.

23 квітня 2024 року НАДС, Вищою школою, «Міжнародною асоціацією психологів та тренерів-експертів» та Профспілкою працівників державних установ України організовано Міжнародну конференцію з питань взаємодії публічних службовців з військовими, ветеранами/ветеранками та членами їхніх родин «ВИКЛИК Є!». Конференція об’єднала зусилля представників органів публічної влади, психологів і громадськості задля розв'язання актуальних питань психосоціальної підтримки та реінтеграції до цивільного життя. ветеранів і ветеранок. 

Разом з тим, НАДС та Вищою школою спільно з представниками Регіонального фонду «Реформа державного управління у країнах Східного партнерства», GIZ, розроблено програму «Підтримка ментального здоров’я в умовах війни». Програма має на меті розвиток психологічних компетентностей, набуття навичок попередження посттравматичних стресових розділів та професійного вигорання державних службовців, зокрема сприяє адаптації співробітників, що повернулись з війни. Навчання за програмою пройшли 110 представників служб управління персоналу органів державної влади. 

В червні 2024 року під час навчального семінару для держслужбовців категорії «А» «Людиноцентричні цінності у формуванні організаційної культури на публічній службі» окремим блоком було розглянуто місце та роль організаційної культури у процесах модернізації державної служби, в тому числі, культури взаємодії та комунікації з ветеранами.

  • Додатково:  4078 державних службовців проходять службу у ЗСУ та добровольчих формуваннях територіальних громад. З них 756 жінок, 3 322 чоловіків. На війні загинули 138 державних службовців. 263 – поранені.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux