• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
В Києві стартував ХVІ Рішельє-форум публічної служби
опубліковано 25 вересня 2024 року о 13:39

Сьогодні в Києві стартував ХVІ Рішельє-форум «Публічна служба в умовах війни: переосмислення ідентичності». Мета заходу – об’єднати стейкхолдерів у сфері публічного управління, щоб обговорити необхідність переосмислення національної управлінської ідентичності на шляху європейської інтеграції.

Відкриваючи Рішельє-форум, Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина зазначила, що у перші роки Незалежності українська система державного управління відчувала пострадянську інерцію – стриманість до внутрішніх змін і зовнішніх впливів. Це гальмувало становлення національної управлінської ідентичності і формувало у суспільстві некоректне сприйняття понять «державна служба» і «державний службовець». Звідти – суспільна звичка  називати держслужбовців «чиновниками» і неготовність відзначати очевидні позитивні зміни у державі: системну стійкість чи адаптивність до змін.

Водночас, за словами Голови НАДС, з роками архітектура української публічної служби наблизилася до вимог і потреб незалежної держави. 

«Пострядянські відголоски на державній службі відчувались ще багато років після проголошення Незалежності України. Це проявлялось у повсякденній роботі держслужбовців: їх дії заохочувалися у визначеному напрямі за звичними алгоритмами. Не віталися надмірна ініціатива та лідерство. Наша власна управлінська ідентичність сформувалась не відразу, адже була навіяна уявленнями минулого, а не очікуваннями майбутнього. Однак, шок повномасштабної війни змусив людей поглянути на власну державу іншими очима. Багато хто вперше побачив картинку, відмінну від шаблонів, до яких звик. Для громадян став цілковитою несподіванкою неймовірний рівень стійкості і гнучкості публічної служби. Публічні службовці виявилися відповідальними та спроможними у критичних умовах забезпечити життєдіяльність громад і всієї країни. Відбулось пробудження віри людей у власну державу. А також – готовність переосмислити вагу державних інституцій у власному житті та в житті власної держави», - зазначила Голова НАДС під час відкриття Рішельє-форуму.

Наталія Алюшина підкреслила, що кількість людей, які високо оцінюють спроможність державної служби в Україні з 2021-го до 2023 рік зросла майже учетверо (з 7% до 30%). 

«Упевнена, ми на правильному шляху. У суспільстві зароджується відчуття, що нашою точкою опори і державницьким фундаментом має бути надійна система публічного управління. Цей шлях поки не став магістральним для суспільства. Але стане таким із часом. Все в наших руках. Зміни і новації на публічній службі є результатом наших із вами дій і нашої наполегливості. На рівні місцевих громад, регіонів і всієї країни», - зазначила Голова НАДС. 

Під час відкриття Рішельє-форуму з вітальними словами до учасників також звернулись Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, заступник Голови Комітету Верховної Ради України з питань інтеграції України до Європейського Союзу, Голова підкомітету з питань наближення законодавства України до законодавства ЄС Марія Мезенцева-Федоренко, Керівник відділу 1 «Європейська інтеграція, врядування та верховенство права, громадянське суспільство» Представництва Європейського Союзу в Україні Асьєр Сантільян, Керівник відділу основних прав та верховенства права Генерального директорату з питань сусідства та переговорів про розширення Європейської Комісії Вольфганг Нозар, Голова програми OECD/SIGMA Грегор Варант, Голова Офісу Ради Європи в Україні Мачей Янчак.

Додатково: Рішельє-форум публічної служби – це платформа для міжнародного експертного діалогу, обміну досвідом, практиками та тенденціями з актуальних питань підвищення ефективності державного управління і публічної служби. Захід проводиться щорічно Національним агентством України з питань державної служби, Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу, Вищою школою публічного управління за підтримки проектів та програм МТД та міжнародних організацій.

 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux