• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Вдруге відкрито Літню школу тренерської майстерності
опубліковано 13 серпня 2024 року о 16:31

«Система професійного навчання публічних службовців потребує професійних, практико-орієнтованих тренерів та викладачів. Їх завдання не просто навчати, а навчати якісно, відповідно до потреб часу. Це означає, що нам потрібен в аудиторії не просто викладач, нам перш за все потрібен практик. До того ж, впродовж останніх років суттєво змінився запит публічних службовців на програми підвищення кваліфікації. Мова йде про попит на суспільну комунікацію, міжнародне співробітництво, роботу на деокупованих територіях» - про це зазначила Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина  під час відкриття Літньої школи тренерської майстерності.

За словами очільниці НАДС упродовж 2023-2024 років Агентством і Вищою школою публічного управління за підтримки міжнародних партнерів організовано 13 тренінгів для тренерів. Результатом є 460 сертифікованих тренерів. Для формування єдиних підходів до професійного навчання розроблено 12 типових програм підвищення кваліфікації. Крім цього, підготовлено низку програм підвищення кваліфікації в рамках сімей Каталогу посад державної служби.

«Упевнена, що нинішні учасники поповнять пул сертифікованих тренерів, які в подальшому будуть викладати в тому числі й у Вищій школі публічного управління», - зауважила Наталія Алюшина.

Голова Агентства підкреслила важливість роботи з ветеранами та ветеранками, які будуть повертатися до цивільного життя. Наразі, зокрема, створено цифровий інструмент «Е-карту вакансій» з допомогою якої ветерани та ветеранки можуть скористатися пошуком вакантних місць в органах державної влади та місцевого самоврядування. Крім цього, незабаром НАДС презентує Гайд щодо адаптації та організації роботи ветеранів та ветеранок на публічній службі.

Також Наталія Алюшина вручила відзнаку «Партнерство для розвитку» інституціям та тренерам за внесок у розвиток професійного навчання публічних службовців та кращі практики викладання у Вищій школі публічного управління.

Нагороду, зокрема отримали: Секретаріат Кабінету Міністрів України, Урядова уповноважена з питань гендерної політики, Радник — уповноважений Президента України з питань безбар’єрності, Офіс Президента України, Уповноважений Верховної Ради України з прав людини, Міністерство фінансів України, Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України, Національне агентство з питань запобігання корупції, Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України, Національна соціальна сервісна служба України, Національна комісія зі стандартів державної мови, Центр надання адміністративних послуг виконавчого органу Київської міської ради (КМДА), Центр протидії дезінформації при РНБОУ, Центр стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки при МКІП.

Співробітники цих інституцій зможуть пройти тренінг для тренерів, організований НАДС, Вищою школою та проектом EU4PAR. Цей тренінг буде направлено на розвиток навичок тренерської майстерності та отримання сучасного інструментарію навчання дорослих.

Цього року учасниками Літньої школи стали понад 300 осіб. Це тренери, експерти, представники проєктів міжнародної технічної допомоги, державні службовці, посадові особи місцевого самоврядування з усієї України.

Із вітальними словами до учасників звернулися Голова Національної комісії зі стандартів державної мови Юлія Чорнобров, Заступниця Представниці ООН Жінки в Україні Джулія Брусард, Постійний представник Програми розвитку ООН в Україні (UNDP) Яко Сільє, Керівник Проєкту ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» EU4PAR Угіс Сікс, Програмна аналітикиня програми з протидії гендерно зумовленого насильства Фонду ООН у галузі народонаселення в Україні Надія Прокопенко, Міжнародна менеджерка Проєкту Ради Європи “HELP” (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни, Ольга Костенко, Заступник Директора Німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ) Грачік Ярмолоян. 

У перший день Літньої школи відбулася тематична панель «Сучасні європейські тренди професійного розвитку публічних службовців». Досвідом поділилися представники європейських шкіл державного управління Марек Табор, Керівник відділу освіти Коледжу Європи в Натоліні, Кйості Вакевайнен, директор Фінського інституту публічного управління (HAUS), Галина Смірнова, Старша спеціалістка Проєкту Ради Європи “HELP” (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, в тому числі під час війни”.

Саме сучасні європейські тренди професійного розвитку публічних службовців відіграють важливу роль у формуванні ефективної, прозорої та орієнтованої на громадянина публічної служби. Професійна діяльність українських публічних службовців в нинішніх умовах має відповідати європейським практикам належного врядування. Крім того, вони мають володіти необхідними професійними компетенціями для ефективної роботи в міжнародному середовищі та співпраці з європейськими партнерами, швидко адаптуватися до змін, опановувати нові знання та навички. Сучасні європейські тренди спрямовані на впровадження інноваційних підходів в управління, підвищення ефективності роботи публічних органів та оптимізацію надання публічних послуг. Тому вивчення міжнародного досвіду дозволяє запозичити найкращі практики, уникнути помилок і прискорити процес європейської інтеграції та повоєнного відновлення України.

Додамо, що Літня школа є спільною ініціативою НАДС, Вищої школи та проєктів міжнародної технічної допомоги. Серед них: Урядова уповноважена з питань гендерної політики, ПРООН в Україні, Фонд ООН у галузі народонаселення в Україні, ООН Жінки в Україні, Проєкт ЄС «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні», Німецьке товариство міжнародного співробітництва (GIZ), Проєкт Ради Європи «HELP» (Освіта в галузі прав людини для юристів) для України, громадська організація «EU Experts».

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux