• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Відповідальне лідерство як основу побудови ґендерно орієнтованого врядування обговорили учасники семінару в рамках Рішельє-форуму публічної служби
опубліковано 23 вересня 2022 року о 18:13

23 вересня в рамках Рішельє-форуму публічної служби у Києві відбувся семінар «Відповідальне лідерство – основа побудови гендерно орієнтованого врядування». Учасниками заходу стали понад 200 осіб із 60 органів державної влади. 

Відкриваючи семінар, Голова НАДС Наталія Алюшина відзначила зацікавленість громадськості та значну увагу до питання ґендерної рівності, що свідчить про актуальність теми і готовність українців впроваджувати прогресивні практики.

"Вже вдруге обговорюємо питання ґендерної рівності на окремому міжнародному семінарі у рамках Рішельє-форуму. Наша мета – розвиток професійної комунікаційної мережі, яку ми започаткували у рамках попереднього семінару. Ідеться про своєрідний нетворкінг, що ґрунтується на співпраці й обміні досвідом в питаннях ґендерного мейстримінгу. Це важливо у контексті відновлення України та європейської інтеграції", - зазначила Наталія Алюшина.

З вітальним відеозверненням до учасників семінару виступила також Віце-прем'єр-міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина. Участь в обговоренні питань семінару також взяли: Голова Комітету Верховної Ради з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, Перша заступниця Міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, Заступниця Міністра соціальної політики України Уляна Токарєва, Заступниця Міністра внутрішніх справ України Катерина Павліченко, Заступниця Голови Місії, Перший Секретар Посольства Швеції в Україні Марія Ліндгрен-Салтанова, Керівниця Проєкту «Європейський Союз за ґендерну рівність: Служба допомоги реформам» Оксана Кисельова, Національна програмна координаторка ООН Жінки в Україні Тетяна Кудіна, Директор Інституту демографії та соціальних досліджень імені М.В. Птухи НАН України Елла Лібанова, Радниця-уповноважена Президента України з питань безбар'єрності Тетяна Ломакіна, старша референтка Апарату Урядової уповноваженої з питань ґендерної політики Галина Жуковська, Генеральний директор Директорату розвитку ринку праці та умов оплати праці Міністерства економіки України Юрій Кузовий, Директорка Програми «Жінки-лідерки» Національного Демократичного Інституту в Україні Олена Єна, Програмна аналітикиня ООН Жінки з питань ґендерно-відповідальних реформ Ганна Герасименко, Експертка Проєкту «Європейський Союз за ґендерну рівність» Наталія Чермошенцева

В центрі уваги учасників семінару була трансформація системи публічного управління на засадах відповідального лідерства, а також посилення інституційної спроможності органів публічної влади щодо впровадження принципів ґендерно орієнтованого врядування. 

За словами Наталії Алюшиної, для НАДС є пріоритетом забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на державній службі, як і гендерний баланс на рівні прийняття рішень. А в умовах війни це - важливий чинник збереження професійного ядра та управлінського потенціалу держслужби. Адже публічна служба є фундаментом держави, який мусить ставати ще міцнішим. 

Окрему увагу було приділено питанню розвитку відповідального лідерства на держслужбі. Голова НАДС відзначила активне зростання лідерства жінок на національному рівні та у місцевому самоврядуванні. Особливо це відчувається  на територіях, де ведуться активні бойові дії, або у наближених до них районах.

"Сьогодні, завдяки нашим спільним зусиллям, ми не лише познайомилися із прекрасними прикладами імплементації ґендерних підходів у діяльність органів державної влади та місцевого самоврядування. Ми почули яскраві та практичні кейси трансформації системи публічного управління на засадах відповідального лідерства, побудовані на принципах верховенства права та правах людини, забезпеченні рівних можливостей для самореалізації незалежно від статі, віку, національності. Переконана, що цей захід є надихаючим мотиваційним інструментом для публічних службовців щодо просування ґендерної рівності. І принесе хороші результати як для окремого державного органу, так і для нашої країни загалом", - зазначила Наталія Алюшина.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux