• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Інформація про стан виконання Плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року (IІ квартал 2024 року)
опубліковано 10 липня 2024 року о 13:22

Принцип безбар'єрності для НАДС є одним із ключових в організації роботи в органах публічної влади. Він передбачений на фізичному і методологічному рівнях. Ідеться, приміром, як про затвердження Національним агентством методики забезпечення розумним пристосуванням осіб з інвалідністю, так і про безпосередньо різноманітні види розумного пристосування і забезпечення основних ознак доступності приміщень і будівель.

Свідченням таких підходів є облаштування Центру оцінювання НАДС, де усі приміщення облаштуванні за  принципом безбар'єрності. Ідеться про вільний доступ і зручність для осіб з інвалідністю, матерів чи батьків з діточками, людей поважного віку… Інформаційні таблички у приміщенні дубльовані шрифтом Брайля. Власне, як і уся мапа Центру, розміщена при вході. Це додає зручності і впевненості особам з ослабленим зором.

Загалом дії НАДС у рамках запровадження безбар’єрності інтегровані до Плану заходів на 2023-2024 роки з реалізації Національної стратегії із створення безбар’єрного простору в Україні на період до 2030 року.

У рамках виконання п.32 щодо підвищення рівня обізнаності та професійних компетентностей державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування щодо створення безбар’єрного простору НАДС погоджено дві загальні короткострокові програми підвищення кваліфікації. Перша – «Забезпечення створення безбар'єрного простору на засадах рівності, недискримінації, доступності та інклюзії», розроблена Чернівецьким регіональним центром підвищення кваліфікації. Друга – «Концептуальні засади безбар’єрності згідно стандартів країн ЄС», розроблена Сумським державним університетом.  Щодо освітніх заходів, то у Вищій школі публічного управління та регіональних центрах підвищення кваліфікації навчалися з питань безбар’єрного простору 3405 осіб, з яких: 2459 державних службовців, 946 посадових осіб місцевого самоврядування. 

Окремим напрямом застосування дій НАДС у напрямку запровадження безбар’єрного простору є організація інформаційно-просвітницьких заходів (форуми, тренінги, вебінари тощо). 

Так, 23 квітня 2024 року НАДС, Вищою школою публічного управління, Міжнародною асоціацією психологів та тренерів-експертів, а також Профспілкою працівників державних установ України організовано  Міжнародну конференцію з питань комунікації публічних службовців з військовими, ветеранами/ветеранками та членами їх сімей «ВИКЛИК Є!». Конференція мала на меті об’єднати зусилля представників органів публічної влади, психологів і громадськості задля розв'язання актуальних питань психосоціальної підтримки та реінтеграції до цивільного життя ветеранів і ветеранок. Це доступна комунікаційна технологія, що дозволяє обмінюватися досвідом зі збереження та відновлення ментального здоров’я суспільства. Зокрема, у ході панельних дискусій представлено виклики під час комунікації між ветеранами й ветеранками із представниками органів публічної влади, повернення їх до цивільного життя та адаптації на робочому місці. Захід проведено у змішаному форматі.  

Окрему увагу НАДС приділяє роботі з фахівцями служб управління персоналом. Так, 30 квітня 2024 року проведено перше засідання Ради управління людськими ресурсами при НАДС. Розглядалися питання призначення на публічну службу, зокрема щодо Державних програм фінансової підтримки роботодавців, які облаштовують робочі місця для працевлаштованих осіб з інвалідністю.  

Окрім того, НАДС в офіційному порядку надіслано інформацію для державних органів та органів місцевого самоврядування про такі Державні програми. Варто зазначити, що згадана інформація також була розміщена на офіційному вебсайті НАДС. 

Також, у січні 2024 року підготовлено та опубліковано на офіційному вебсайті НАДС узагальнені практики переможців Всеукраїнського конкурсу», зокрема, за напрямком «Краща практика формування безбар’єрності на робочому місці».


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux