• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина визначила пріоритети у трансформації публічної служби
опубліковано 07 грудня 2023 року о 14:42

Повномасштабна війна визначила ключовими викликами забезпечення повноцінної діяльності державних установ і системне надання послуг громадянам. Про це заявила Голова НАДС Наталія Алюшина в рамках всеукраїнського форуму «Українське суспільство в умовах війни: незламність, єднання, перемога», що відбувся на майданчику Університету Григорія Сковороди в Переяславі. 

«Попри війну перетворюємо публічну службу на цифрову, професійну, конкурентну сферу. На цьому шляху маємо три пріоритети. Це, зокрема, реформа системи оплати праці, запуск  повноцінної системи служби в ОМС та удосконалення системи професійного навчання», - зауважила Голова НАДС. 

За її словами, реформа системи оплати праці є ключовою умовою, що дозволить публічній службі стати престижною і привабливою для конкурентних фахівців. Ідеться про оновлення структури зарплати через класифікацію посад, із урахуванням складності роботи, рівня компетентності, знань і відповідальності. 

Наталія Алюшина зауважила, що концептуальною рамкою реформи стане прийняття базового законопроєкту (№ 8222) щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці на основі класифікації посад. 28 липня цей ЗП прийнято Парламентом у першому читанні. Наразі його доопрацьовують до другого читання.  

«Наступного року НАДС має забезпечити підготовку до повноцінного впровадження реформи. Ідеться про прийняття підзаконних актів, класифікацію усіх посад державної служби, співставлення з приватним сектором та перегляд підходів до планування фонду оплати праці державних службовців», - підкреслила Голова Агентства. 

Вона зауважила, що запровадження європейських принципів управління на рівні органів місцевого самоврядування дозволить Україні побудувати в територіальних громадах професійну конкурентну службу. 

«Цього року прийнято базовий Закон «Про службу в ОМС» (№3077). Документ визначає статус професійного службовця ОМС, порядок кадрового добору через відкриті конкурси. Запроваджено відмінність між виборними посадовими особами та професійними службовцями місцевого самоврядування. Вперше виписані положення щодо політичної неупередженості для найманих співробітників органів місцевого самоврядування», - наголосила Наталія Алюшина.   

Голова НАДС відзначила важливість удосконалення системи професійного навчання, з орієнтацією на потреби державних органів та ОМС 

«В Агентстві мотивують провайдерів освітніх послуг впроваджувати програми підвищення кваліфікації, з урахуванням особливостей та обмежень воєнного стану. З початку року понад 23 тисяч публічних службовців пройшли навчання щодо діяльності державних органів та ОМС в умовах військової агресії. Важливий напрям – забезпечення реінтеграції та сталого розвитку звільнених територій. У 2023-му впроваджено 19 відповідних програм підвищення кваліфікації. З них 15 – Вищою школою», - заявила Наталія Алюшина.  

Вона відзначила важливість ініційованого НАДС проєкту ENG4PS з вивчення англійської мови. «Публічні службовці безкоштовно вивчають англійську на онлайн платформі. Загальна кількість користувачів, які навчаються перевищує 18 тисяч осіб із понад 900 органів. Це кожен десятий державний службовець. Кількість виданих сертифікатів про підвищення кваліфікації – близько 11 тисяч», - наголосила Наталія Алюшина.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux