• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: для України є адаптивними у доборі персоналу практики «сліпих» інтерв’ю, «резервних» кандидатів, тестування на визначення когнітивних здібностей
опубліковано 09 грудня 2022 року о 10:45

НАДС продовжить адаптувати процедуру конкурсного відбору на посади державної служби до кращих європейських практик. Ідеться про так звані «сліпі» інтерв’ю, списки «резервних» кандидатів, розширення тестування на визначення когнітивних здібностей, тобто здатності аналізувати та оцінювати інформацію. Про це йшла мова під час зустрічі Голови Національного агентства з питань державної служби Наталії Алюшиної зі Стефаном Вандервекеном, директором відділу досліджень, інновацій і тестового розвитку Європейського офісу з відбору персоналу (EPSO). Зустріч відбулася в рамках робочого візиту Голови НАДС до Брюсселю для участі у публічній дискусії Capacity4Change (C4C).

За результатами зустрічі в EPSO високо оцінили низку елементів конкурсного відбору на посади державної служби. Зокрема ідеться про прозорість, відкритість, цифровізацію окремих процесів, а також забезпечення осіб з інвалідністю, які бажають взяти участь у конкурсі, розумним пристосуванням.

Під час зустрічі сторони зосередили увагу на питанні можливості запровадження в Україні такого досвіду як «сліпі» інтерв’ю. «Їх механізм полягає у тому, що кандидат на посаду отримує перелік запитань в онлайн-режимі і три хвилини для відповіді на кожне. Відповідати можна у будь-який час. Усі запитання випадають для кандидата у довільному порядку і дізнатися їх заздалегідь неможливо. Такий формат дозволяє оптимізувати завантаженість HR-персоналу, забезпечує вищу прозорість і дозволяє уникнути впливу членів комісії на перебіг співбесіди. Для запровадження цієї практики, нам потрібно вдосконалювати онлайн-інструменти оцінювання кандидатів», - відзначила Наталія Алюшина.

Голова Агентства вважає адаптивною для України практику «резервних списків» Європейського бюро з відбору персоналу. «Це – база даних із інформацію про профіль і компетенції успішних кандидатів у певних процедурах відбору. Щоразу, коли виникає потреба в працевлаштуванні, інституції ЄС шукають кандидатів у резервному списку і запрошують на співбесіду тих, хто відповідає посаді. Закладам призначається певна квота успішних кандидатів. Ця інформація доступна лише EPSO та установам ЄС. Важливо відмітити, що Україна вже пішла шляхом розширення роботи із успішними кандидатами. Так, розроблений НАДС законопроект № 6496, містить такі нововведення як кандидатський та кадрові резерви. Відтак, у разі підтримки парламентом законопроекту, ми, як і європейські партнери, зможемо швидше та успішніше працювати з потенційними кандидатами на посади державної служби», - зазначає Наталія Алюшина.

На її думку, для України є перспективним запровадження практики тестів EPSO,  що спрямовані на оцінку загальних і спеціальних компетенцій кандидата. «Їх мета – виміряти когнітивні здібності майбутніх чиновників ЄС. Ці тести ґрунтуються на результатах наукових досліджень. Вони мають вищу прогностичну цінність щодо продуктивності праці, аніж ті, що базуються на знаннях. Кандидати в рамках конкурсної процедури отримують різні запитання, але з ідентичним рівнем складності і спрямування, що забезпечує однакове ставлення. Обґрунтованість комп’ютерних тестів з кількома варіантами відповідей підтверджено практикою Європейського суду. Там зазначили, що таке випробування відповідає принципу справедливого і рівного ставлення», - підкреслює Наталія Алюшина.

За її словами, в Україні працюють над трансформацією конкурсної процедури, і досвід EPSO, буде врахований в подальшій роботі. Конструктивна та дієва співпраця НАДС та EPSO дозволить Україні отримати ефективну конкурсну процедуру та забезпечити дійсно прогресивне залучення кращих працівників до корпусу державних службовців. Адже сьогодні, Україна потребує кращих з кращих, для забезпечення стійкості публічного управління та нашої Перемоги.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux