• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Для України важливо впроваджувати єдину систему професіоналізації і політики винагороди за службову діяльність
опубліковано 09 грудня 2022 року о 16:48

Це актуально в контексті вступу України  до Євросоюзу. Про це розповіла Голова НАДС Наталія Алюшина під час міжнародного форуму «Людський капітал: Безпека. Відновлення. Євроінтеграція». Зокрема, у своєму виступі зупинилася на питаннях професіоналізації інституту публічної служби. Один з практичних інструментів – класифікація посад. 

«Схвалена Урядом Стратегія реформування державного управління України є керівним документом реформи системи державного управління. Там передбачено відповідну класифікацію посад державної служби. Національне агентство впроваджує єдину систему професіоналізації і політики винагороди за службову діяльність. Вже маємо певні досягнення. 23 листопада у Верховній Раді зареєстровано урядовий законопроект № 8222 щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад», - зазначила Наталія Алюшина. 

Cаме класифікація посад, за її словами, покликана сформувати чіткі та зрозумілі вимоги до посад державної служби. Адже вона враховує функціональне навантаження, складність та відповідальність виконуваної роботи. В подальшому передбачається наскрізне застосування інструменту класифікації при доборі, професійному навчанні, просуванні та, звісно, оплаті праці державних службовців. 

«Невід’ємною частиною класифікації є вимоги до рівня професійної кваліфікації і компетентностей. Ми вже оцінюємо наявність таких вимог під час конкурсів. Зокрема, встановлено вимоги до рівня освіти, подекуди – до  спеціалізації, знання державної та іноземної мов. Наступного року НАДС продовжить опрацьовувати компетентності щодо сімей і рівнів посад для доповнення Каталогу. Тобто, будуємо «екосистему» із Каталогом як універсальним маркером, аби він був завжди актуальним. Таким чином усі посади матимуть класифікаційні коди для подальшої уніфікації та цифровізації процесів вступу і проходження державної служби», - підкреслила Наталія Алюшина.

В 2023-му, як зауважила Голова, має бути здійснена  класифікація усіх посад державної служби. Це дозволить оновити систему грейдів, запровадити прозоре планування видатків на оплату праці та підготувати Схему окладів на 2024 рік. 

За словами Наталії Алюшиної варто продовжувати розпочату реформу в системі оплати праці незважаючи на виклики і ризики, спричинені війною. Адже це є своєрідним  домашнім завдання із практичної євроінтеграції. Його виконання дозволить Україні стати гідним членом Європейського Союзу.

«Українська державна служба кожного дня доводить стійкість і незламність на шляху до становлення своєї спроможності і дієвості. Ми зможемо якісно і прозоро набирати, утримувати і розвивати кваліфікованих конкурентних фахівців. А відтак – будемо успішними і перспективними», - резюмувала Наталія Алюшина.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux