• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: «Професіоналізація кадрів місцевого самоврядування набуває все більшої актуальності в рамках реформи децентралізації»
опубліковано 09 грудня 2021 року о 16:09

Суспільні трансформації, що відбуваються в рамках реалізації реформи децентралізації, стали ключової темою Міжнародного круглого столу «Реформа децентралізації в Україні: здобутки та перспективи».

Голова НАДС Наталія Алюшина виступила спікером під час панельної дискусії, присвяченої питанням навчання і підвищення кваліфікації посадових та виборних осіб місцевого самоврядування.

«Професіоналізація кадрів місцевого самоврядування набуває все більшої актуальності в рамках реформи децентралізації. Задля забезпечення професійного розвитку посадових осіб ми вивчаємо потреби органів місцевого самоврядування у навчанні персоналу. За рахунок коштів державного бюджету проводиться професійне навчання посадових осіб за актуальними напрямами. НАДС погоджує програми підвищення кваліфікації посадових осіб, які розробляються закладами освіти. Це забезпечує їх належну якість, актуальність, змістовність й орієнтованість на практичні потреби. Крім цього, НАДС координує діяльність регіональних центрів підвищення кваліфікації, які є найближчою освітньою ланкою для посадовців на регіональному рівні», - розповіла Наталія Алюшина.  

Разом з тим, за словами очільниці НАДС, неврегульованість питання професійного навчання на законодавчому рівні демотивує більшу частину посадовців розглядати професійне навчання як інструмент підвищення якості власної професійної діяльності та діяльності органу в цілому.

«Упродовж 2018-2020 років частка посадових осіб місцевого самоврядування у структурі тих, хто пройшов навчання в регіональних центрах підвищення кваліфікації і регіональних інститутах НАДУ, скоротилась майже вдвічі – з 43 % до 22 %. Низькими є показники й професійного навчання депутатів місцевих рад. Наприклад, у 2020 році лише 1 870 депутатів пройшли відповідне навчання. Зважаючи на загальну кількість депутатів місцевих рад, яких є понад 42 тисячі, це надзвичайно низький показник. В той же час, офіційне вивчення потреб у професійному навчанні показало, що у 2022-2024 роках навчання потребуватимуть понад 35 тисяч посадових осіб», - окреслила проблемні питання Наталія Алюшина.

Один із механізмів унормування даного питання закладено в проєкті Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (нова редакція). Зокрема, напрацьовані у законопроекті норми мають вирішити питання безперервності професійного розвитку, організації професійного навчання та запровадження індивідуальної програми професійного розвитку службовця місцевого самоврядування. Крім цього, законопроєктом закріплено особливості професійного навчання виборних посадових осіб місцевого самоврядування.

Додамо, що круглий стіл організовано Київським національним університетом імені Тараса Шевченка й Навчально-науковим інститутом публічного управління та державної служби. 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux