• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина виступила спікером на Всеукраїнському форумі «Україна 30. Трудові ресурси»
опубліковано 21 липня 2021 року о 17:05

Голова НАДС Наталія Алюшина взяла участь у роботі Всеукраїнського форуму «Україна 30. Трудові ресурси». Форум об’єднав представників влади, бізнесу, профспілок навколо питань державної політики щодо трудових відносин, змін на ринку праці через пандемію коронавірусу, а також цифровізації як невід'ємної складової сфери трудових відносин.

Виступ Голови Агентства стосувався  питання реформування системи оплати праці державних службовців. «В частині оплати праці ми орієнтовані на підвищення прозорості, передбачуваності та справедливості заробітної плати, посилення ролі сталої частки та обмеження змінної частини в структурі заробітної плати. Маємо подбати про зменшення та усунення розриву в оплаті праці державних службовців за роботу зі схожим функціоналом, однаковим рівнем відповідальності та складності. Оплата праці державних службовців повинна бути на належному рівні», наголосила під час панельної дискусії Наталія АлюшинаАдже, на думку Голови НАДС, пропонуючи надто низьку оплату, не можна сподіватися залучити найкращих фахівців та отримати якісні послуги. А сьогодні все частіше йде мова про те,  що держава повинна стати конкурентним роботодавцем, а державна служба, перш за все, ефективною та клієнтоорієнтованою. 


Головну увагу Наталія Алюшина зосередила на етапах реформування системи оплати праці державних службовців та перших підсумках в рамках впровадження пілотного проекту. «Останній рік для НАДС пройшов в кропіткій праці. І варто зауважити, що вже досить багато зроблено. Маємо важливі для реалізації реформи акти, такі як: Методика проведення класифікації посад державної служби, Каталог типових посад державної служби і критерії віднесення до таких посад. Крім цього, проведено ґрунтовні аналітичні дослідження, а також прокласифіковано всі посади в пілотних державних органах. Розроблено систему грейдів та проведено співставлення рівня заробітної плати на державній службі з ринковим. У 2022 році має розпочатися впровадження нових умов оплати праці в пілотних державних органах. Крім цього, за дорученням Прем’єр-міністра України до 31 грудня 2021 року у всіх міністерствах має бути проведено класифікацію усіх посад державної служби. Першим етапом стане класифікація посад фахівців з питань реформ. Що стосується класифікації посад всіх інших державних органів, то цей процес має бути завершено до 1 червня 2022 року. В 2023 році апробовану модель оплати праці буде поширено на всі державні органи України», - зазначила Голова НАДС.

Ще один важливий акцент у виступі - скорочення граничної чисельності держслужбовців. Так, Наталія Алюшина пояснила, що помилково зміст проекту постанови КМУ «Деякі питання скорочення граничної чисельності працівників апарату та територіальних органів центральних органів виконавчої влади, інших державних органів» сприйняли як майбутнє скорочення державних службовців. Втім, мова йде про запровадження механізму скорочення вакансій, який дозволить припинити їх утримання для штучного збільшення і розподілу фонду оплати праці всередині органів державної влади.

Нагадаємо, що Всеукраїнський форум «Україна 30» створений задля актуалізації критично важливих для українського суспільства питань.  Ініціатива створення форуму належить Президенту України Володимиру Зеленському. Він є дискусійним майданчиком, на якому представники влади всіх рівнів, експертного середовища, громадянського суспільства та міжнародної спільноти піднімають низку проблем, які потребують виважених рішень.  

Довідково: більше про реформу оплати праці читайте у розділі Реформа оплати праці державних службовців.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux