• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Профільний парламентський Комітет підтримав пропозиції НАДС до Плану законопроєктної роботи
опубліковано 20 грудня 2022 року о 13:38

На засіданні комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування було погоджено пропозиції до проєкту плану законопроєктних робіт Парламенту на 2023 рік. Зокрема, ідеться щодо законопроєктів, розроблених у НАДС. 

Серед них: 

•  «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад» (№8222); 

•  «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо удосконалення порядку вступу, проходження, припинення державної служби» (№6496);

•  «Про службу в органах місцевого самоврядування» (№6504). 

У пропонованих документах передбачено норми та положення, спрямовані на зміни в сфері публічної служби, зокрема у контексті євроінтеграції України.   

Важливість законопроєкту «Про службу в органах місцевого самоврядування» зумовлена тим, що окремі питання служби в ОМС досі регулюються актами, прийнятими для реалізації Закону «Про державну службу», що втратив чинність 2016 року. Документ підтримано у першому читанні. Наразі його готують до розгляду у другому читанні. 

Проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо впровадження єдиних підходів в оплаті праці державних службовців на основі класифікації посад»  запроваджує прозору систему оплати праці. Його прийняття зміцнить кадровий потенціал державної служби і забезпечить гідні можливості зайнятості на посадах з конкурентним рівнем оплати праці, з урахуванням знань і навичок.

Проєкт Закону «Про внесення змін до Закону України «Про державну службу» щодо удосконалення порядку вступу, проходження, припинення державної служби» передбачає удосконалення конкурсної процедури. Там запроваджується механізми кадрового резерву, забезпечення сталості та стабільності державної служби, надаються інструменти для ефективних управлінських рішень. Одне з таких – просування службовців на один щабель за результатами відмінного оцінювання. 

Окрім того, у Верховній Раді зареєстровано проєкт Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо визначення кола посадових осіб місцевого самоврядування» (№6505). Документ підготовлено НАДС для визначення кола посадових осіб місцевого самоврядування, які можуть притягуватися до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення за ст. 368 Кримінального кодексу і бути суб’єктами кримінального провадження відповідно до ст. 216 Кримінального процесуального кодексу. Його прийняття є важливим для реалізації положень законопроєкту «Про службу в органах місцевого самоврядування» (№6504).

Важливим є проєкт Закону про виплату одноразової грошової допомоги за шкоду життю та здоров’ю, завдану спричиненими військовою агресією проти України пораненням або загибеллю під час проходження публічної служби, виконання обов’язків на об’єктах критичної інфраструктури та здійснення професійної журналістської діяльності (№7353). Цю ініціативу підтримали народні депутати, у Секретаріаті КМУ, Міноборони та інших заінтересованих органів. Проект розробили невідкладно. Наразі НАДС включено до робочої групи, утвореної Комітетом з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів, для підготовки законопроєкту до другого читання. 

Варто згадати й про закон про внесення змін до Закону «Про правовий режим воєнного стану» щодо функціонування місцевого самоврядування у період дії воєнного стану (№7269). Він врегульовує питання функціонування військових адміністрацій, розблоковує деякі питання державної служби та спрощує порядок прийняття на роботу. До його розробки залучено НАДС у частині спрощення процедур для вступу на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux