• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Публічна служба для ветеранів і ветеранок: відповіді на поширені запитання
опубліковано 27 вересня 2024 року о 10:40

1.Як знайти актуальні вакансії посад державної служби та в органах місцевого самоврядування?

На період дії воєнного стану інформацію про актуальні вакансії державні органи та органи місцевого самоврядування можуть розміщувати на своїх офіційних вебсайтах, сторінках соціальних мереж, а також різних сайтах пошуку роботи. Відтак, кожен особисто може відслідковувати інформацію про вакансії в тому органі, який його цікавить. Разом з тим, для полегшення процесу пошуку вакансій ветеранами та ветеранками створено новий сервіс  е-Карта. Цей сервіс доступний на вебплатформі е-Ветеран та є візуалізацією інформації про вакансії в державних органах, органах місцевого самоврядування та військових адміністраціях по всій Україні.

Обирайте зручний спосіб для відслідковування вакансій!

P.S. Пам'ятайте, що ви завжди можете звернутися до державного органу чи органу місцевого самоврядування і запитати, які вакансії вони мають.

2. Якими є вимоги для вступу на публічну службу?

2.1.  Якими є вимоги для вступу на державну службу?

Законодавством про державну службу визначено низку вимог до осіб, які претендують на посади державної служби, серед них зокрема передбачено, що особа має бути повнолітньою, бути громадянином України, а також вільно володіти державною мовою. 

Окрім того, якщо розглядати вимоги до посад категорії “А” (наприклад, це керівники ЦОВВ, їх заступники), то додатково необхідно мати:

  • загальний стаж роботи не менше семи років;
  • досвід роботи на посадах державної служби категорій “А” чи “Б” або на посадах не нижче керівників структурних підрозділів в органах місцевого самоврядування, або досвід роботи на керівних посадах у відповідній сфері не менш як три роки;
  • вища освіта (магістр);  
  • володіння іноземною мовою, яка є однією з офіційних мов Ради Європи.

Також, якщо вам цікаві посади категорії “Б” у державному органі, юрисдикція якого поширюється на всю територію України, у державному органі, юрисдикція якого поширюється на територію однієї або кількох областей, міста Києва або Севастополя, та його апараті:

  • досвід роботи на посадах державної служби категорій “Б” чи “В” або досвід служби в органах місцевого самоврядування, або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності не менше двох років;
  • вища освіта (магістр).
  • для посад категорії “Б” в іншому державному органі, крім тих, що зазначені вище:
  • досвід роботи на посадах державної служби категорій “Б” чи “В” або досвід служби в органах місцевого самоврядування, або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності не менше одного року;
  •  вища освіта (магістр).

А для посад категорії “В” необхідно мати вищу освіту ступеня не нижче молодшого бакалавра або бакалавра за рішенням суб’єкта призначення. 

2.2. Якими є вимоги для вступу на службу в органи місцевого самоврядування?

На посаду в орган місцевого самоврядування можуть бути призначені особи, які мають відповідну освіту і професійну підготовку, володіють державною мовою. 

Вимоги до кандидата на посаду формуються залежно від рівня посади.

Для призначення на посаду спеціаліста І або ІІ категорії, провідного спеціаліста, головного спеціаліста, кандидат має мати рівень освіти не нижче ступеня бакалавра, вільне володіння державною мовою, знати Конституцію України та Закони України “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про службу органах місцевого самоврядування”, “Про запобігання корупції”, інше законодавство України з питань організації та діяльності органів місцевого самоврядування.  Стаж роботи на такі посади не вимагається.

Для призначення на  посаду керівника структурного підрозділу (керівника відділу, управління, департаменту) органу місцевого самоврядування до кандидата можуть висуватись наступні вимоги, зокрема, вища освіта не нижче ступеня магістра, спеціаліста, вільне володіння державною мовою, стаж роботи на службі в органах місцевого самоврядування, на посадах державної служби або досвід роботи на керівних посадах підприємств, установ та організацій незалежно від форми власності не менше 2 років.

Вище вказані вимоги можуть уточнюватись органом місцевого самоврядування залежно від сфери управління місцевого самоврядування, завдань і функцій, які закріплені за структурним підрозділом та розміру територіальної громади тощо. 

3. Чи потрібен попередній досвід роботи для зайняття посади державної служби чи посади в органах місцевого самоврядування?

Попередній досвід роботи потрібен тільки для зайняття керівних посад на державній службі та в органах місцевого самоврядування.

Так особа, яка претендує на зайняття посади державної служби категорії “А” повинна мати загальний стаж роботи не менше семи років, а особа, яка претендує на зайняття посади категорії “Б”- не менше двох років або одного року, залежно від юрисдикції органу.

В органі місцевого самоврядування досвід роботи (стаж роботи) для зайняття посади керівника структурного підрозділу чи посади державного реєстратора або адміністратора ЦНАП має бути не менше одного року. 

На посади державної служби категорії “В” та посади спеціалістів в органах місцевого самоврядування попередній досвід роботи не вимагається.

4. Які документи потрібно подавати?

Особи, які претендують на посаду подають такі документи:

  • заяву кандидата на посаду;
  • особову картку встановленого зразка;
  • документи, що підтверджують громадянство України;
  • документи про освіту (молодшого бакалавра, бакалавра, магістра залежно від вимог до посади, на яку претендує особа);
  • документи, що підтверджують досвід роботи (трудова книжка, архівні довідки тощо);
  • а також підтверджують наявність у Єдиному державному реєстрі декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за минулий рік.

Також, звертаємо увагу, що Законом України “Про громадянство України” визначено документи, що підтверджують громадянство України: паспорт громадянина України; паспорт громадянина України для виїзду за кордон; тимчасове посвідчення громадянина України; дипломатичний паспорт; службовий паспорт; посвідчення особи моряка; посвідчення члена екіпажу; посвідчення особи на повернення в Україну. 

5. Що означають категорії державної служби?

Всі посади державної служби розділені на три категорії “А”, “Б” і “В”.

Для кожної категорії визначені певні особливості, зокрема щодо порядку призначення, характеру та обсягу повноважень, змісту роботи та її впливу на прийняття кінцевого рішення, ступеня посадової відповідальності, необхідного рівня кваліфікації та професійних компетентностей державних службовців.

Посади категорії “А” (вищий корпус державної служби) - це, так звані посади топменеджерів, керівництво державних органів. Наприклад, посади державних секретарів міністерств, керівників центральних органів виконавчої влади та їх заступників.

Посади державної служби категорія “Б” - це посади керівників структурних підрозділів державного органу та їх заступники. 

Посади державної служби категорія “В” - це посади спеціалістів в державних органах. 

Саме від категорії посад державної служби залежить рівень відповідальності за посадою, обсяг повноважень і розмір заробітної плати.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux