• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
В рамках Рішельє-форуму 2024 обговорили гендерно відповідальну та інклюзивну публічну службу
опубліковано 27 вересня 2024 року о 13:43

Третій день Рішельє-форуму 2024 присвячено гендерно відповідальній та інклюзивній публічній службі. Міжнародний семінар з однойменною назвою 27 вересня проходить в Києві в рамках Рішельє-форуму публічної служби 2024.

Метою семінару є формування у публічних службовців розуміння актуальності та врахування принципів і інструментів гендерного мейнстримінгу та інклюзії у процесі відновлення України та вступу до ЄС.

Відкриваючи захід, Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина зазначила, що забезпечення рівності та інклюзії є одним з пріоритетів державної політики. 

«Попри людські втрати і руйнування ми наближаємося до вступу в ЄС. Долаючи на цьому шляху гендерні стереотипи і нерівність. Зокрема, на публічній службі та у Збройних Силах. Ми відчуваємо, наскільки важливими є дії кожного і кожної з нас, незалежно від статі. Усіх, хто самовіддано захищає країну і працює на Перемогу. Ми готуємося до відбудови країни. Для цього впроваджуємо у життя людиноцентричні принципи та інклюзивність у програмах і політиках на державному і місцевому рівнях. Маємо вагомі успіхи. Але водночас усвідомлюємо безпрецедентні виклики. Один з них - це потреба в адаптації до суспільного життя ветеранів і ветеранок після повернення з війни», - наголосила Наталія Алюшина. 

З вітальними словами до учасників Міжнародного семінару «Гендерно відповідальна та інклюзивна публічна служба» також звернулись Міністр у справах ветеранів України Наталія Калмикова, Державний секретар Міністерства оборони України Людмила Дараган, Урядова уповноважена  з питань гендерної політики Катерина Левченко, Голова Представництва ООН Жінки в Україні Сабін Фрейзер Гюнеш, Керівниця проєкту EU4Gender Equality Reform Helpdesk Оксана Кисельова, Програмна аналітикиня з питань протидії гендерно зумовленому насильству Фонду ООН в галузі народонаселення Надія Прокопенко.

«На перший погляд, держслужбовці іноді виконують непомітну роботу, але насправді саме на них тримається державний апарат. Вони рухають зміни, які сьогодні, під час війни, важливі як ніколи. Готовність до змін, впровадження інновацій, реформування всіх сфер життя і рух вперед – все це сприяє наближенню нашої Перемоги. Нинішня тема Рішельє-форуму - про інклюзивність та гендерну збалансованість на публічній службі - насправді про теж про Перемогу. Адже гендерне різноманіття, залучення до прийняття рішень людей з різним досвідом роботи, з різними точками зору, - все це підвищує ефективність управлінських рішень”, - сказала Наталія Калмикова, Міністр у справах ветеранів України.

Держсекретар Міноборони додала, що сила українців - в нашому різноманітті. І навела статистичні дані про кількість жінок у ЗСУ. “За останні три роки у ЗСУ збільшилась кількість жінок на 23%. Зараз там служить 68 тисяч жінок. З них приблизно 48 тисяч – це військовослужбовиці. На бойових посадах безпосередньо в зоні бойових дій перебуває понад 5 тисяч жінок”, - зазначила Людмила Дараган.

Урядова уповноважена  з питань гендерної політики Катерина Левченко зазначила, що гендерна політика є серед пріоритетів Уряду, і це те, що відрізняє сучасний стан від ситуації 20-річної давнини. 

“Управлінські рішення найбільш ефективні тоді, коли вони враховують потреби та особливості різних груп. А ми всі дуже різні. І тут йдеться не про протиставлення жінок і чоловіків. Це виокремлення різних груп інтересів і потреб, які у нас є”, - зазначила Катерина Левченко.

В свою чергу, Сабін Фрейзер Гюнеш підкреслила, що Представництво ООН Жінки в Україні постійно заохочує жінок брати більш активну участь в економічному житті країни. 

“За останні декілька років, які Україна бореться з російською агресією, українські жінки показали всьому світові, наскільки вони є сильними. Вони є лідерами дуже багатьох процесів в Україні. Але їм потрібна підтримка, аби реалізувати свій потенціал, в тому числі, з боку міжнародної спільноти. Ми готові до подальшої співпраці та підтримки жіночих ініціатив в Україні, адже бачимо, що Уряд виконує всі необхідні рекомендації міжнародних партнерів щодо забезпечення гендерної рівності. Україна продовжує покращувати свої показники навіть у стані війни”, - зазначила Сабін Фрейзер Гюнеш.

Керівниця проєкту EU4Gender Equality Reform Helpdesk Оксана Кисельова наголосила, що “коли йдеться про врядування, то треба розуміти, що воно має бути не тільки належним, але й гендерно орієнтованим. Гендерно-орієнтоване врядування має враховувати потреби різних груп при формуванні політики планування, розподілі бюджету, наданні послуг. Мова йде про інтеграцію гендерного підходу у процеси прийняття рішень в усіх сферах життя”.

Представниця Фонду ООН в галузі народонаселення Надія Прокопенко звернула увагу на важливість всебічної підтримки ветеранів і ветеранок та створення належних умов для їх комфортного повернення до мирного життя після Перемоги. 

“Їх дієва інтеграція до соціального життя є критично важливою для подальшого спільного добробуту і розвитку нашої держави. Значну роль в цьому процесі відведено формуванню нової корпоративної культури як на публічній службі, так і в приватному чи громадському секторах. Ця корпоративна культура має відрізнятися не тільки новаційними підходами, але і зміною свідомості та вихованням нульової толерантності до будь-яких проявів насильства”, - зазначила Надія Прокопенко. 

Вона також розповіла про результат співпраці з НАДС - створення Національного тренінгового центру з питань попередження та протидії гендерно зумовленому насильству. Це освітній простір, що сприяє професійному розвитку і підвищенню кваліфікації державних службовців та інших фахівців у цьому напрямку. На сьогодні там пройшли навчання близько 2750 осіб. 

Програма Міжнародного семінару передбачає експертне обговорення в рамках трьох дискусійних панелей: 

  • гендерна рівність в державних політиках та програмах: передумова вступу до ЄС та відновлення України;
  • адаптація ветеранів та ветеранок до цивільного життя: запит суспільства  та пропозиція держави;
  • збереження людського капіталу: безбар’єрна публічна служба. 

Також відбудеться лекція від Спеціального гостя - видатного українського вченого у галузі психіатрії, медичної психології та психотерапії, директора Навчально-наукового інституту психічного здоров'я Національного медичного університету ім. О.Богомольця, доктора медичних наук, професора, академіка Академії наук вищої освіти України Олега Чабана. 

Додатково:

Міжнародний семінар «Гендерно відповідальна та інклюзивна публічна служба» в рамках Рішельє-форуму публічної служби 2024 організовано НАДС спільно з Вищою школою публічного управління та Центром адаптації державної служби до стандартів ЄС за підтримки Проєкту USAID “Сприяння доброчесності у публічному секторі”, Фонду ООН в галузі народонаселення, Представництва ООН Жінки в Україні, Проєкту EU4Gender Equality Reform Helpdesk, Регіонального фонду «Реформа державного управління у країнах Східного партнерства» GIZ, Проєкту ПРООН “Права людини для України”, Ради Європи, Представництва Фонду Ганса Зайделя в Україні.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux