• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
У НАДС відбулось друге засідання Координаційного штабу впровадження Закону про службу в органах місцевого самоврядування
опубліковано 19 червня 2024 року о 17:06

19 червня відбулось друге засідання Координаційного штабу впровадження Закону України № 3077-ІХ “Про службу в органах місцевого самоврядування” при Національному агентстві України з питань державної служби. 

Захід проводився під головуванням Голови Координаційного штабу, очільниці НАДС Наталії Алюшиної, яка інформувала учасників засідання про стан виконання Дорожньої карти впровадження Закону №3077 по кожному з трьох напрямків - підготовка НПА, проведення інформаційно-роз’яснювальних заходів та напрацювання навчальних матеріалів для ОМС. 

Під час відкриття засідання Голова НАДС висловила вдячність членам Координаційного штабу (асоціаціям, проєктам, експертам), які відгукнулись на запит НАДС та долучились до реалізації заходів або ж виступили головним їх виконавцями.

В рамках підготовки підзаконних актів, методичних рекомендацій та роз’яснень, що передбачені на реалізацію Закону №3077, було розроблено п'ять типових положень та порядків, що стануть основою прийняття в органах місцевого самоврядування власних локальних документів. Ці акти вже пройшли реєстрацію в Міністерстві юстиції України. Мова йде, зокрема, про:

1. Типове положення про службу управління персоналом в органі місцевого самоврядування: це документ про регулювання діяльності HR, завдяки якому керівник служби реалізує власні кадрові управлінські функції. Служба управління персоналом супроводжує всі процедури служби в органах місцевого самоврядування (вступ на службу в ОМС, набуття статусу службовцем місцевого самоврядування та побудова його кар'єри, процеси вивільнення зі служби). 

2. Типовий порядок оцінювання результатів службової діяльності службовців місцевого самоврядування:  основним завданням цього документу є визначення якості виконання службовцем місцевого самоврядування поставлених перед ним завдань. В порядку визначено учасників процедури оцінювання, хто за що відповідає, а також які документи необхідно підготувати. Передбачено чіткий алгоритм дій та строки їх виконання  кожним учасником процедури оцінювання.  

3. Типовий порядок складання індивідуальної програми професійного розвитку службовця місцевого самоврядування: цей документ дозволить органам місцевого самоврядування визначитись за двома ключовими напрямами під час планування професійного розвитку службовця місцевого самоврядування - набуття та вдосконалення професійних знань, умінь та навичок, а також план організації такого навчання та фінансування на його реалізацію. 

4. Типовий порядок стажування службовців місцевого самоврядування: документ передбачає стажування з відривом від служби в ОМС. Стажування може тривати  від одного до шести місяців. А також відбуватися на іншій посаді в ОМС цієї територіальної громади або в органі, що представляє іншу територіальну громаду, або за кордоном. 

5. Типовий порядок ведення та зберігання особових справ службовців місцевого самоврядування: системне відображення документального оформлення вступу на службу в ОМС, її проходження та припинення, оптимізація кількості документів в особовій справі, електронно-інформаційній системі ведення особових справ.  

Директорка Генерального департаменту з питань управління персоналом на державній службі та в органах місцевого самоврядування НАДС Юлія Марушкевич додала, що наразі триває робота над Типовим порядком про формування та організацію роботи кадрового резерву в органах місцевого самоврядування. 

Крім того, було проведено декілька інформаційно-роз’яснювальних заходів. Зокрема, спільно з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» щодо новел законодавства про службу в органах місцевого самоврядування. Також, результатом об'єднання ініціативи Асоціації міст України та Ради Європи стала презентація посібника «Новації Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» від 2 травня 2023 року: коментарі та порівняльний аналіз».

Своїм баченням проведення інформаційно-роз'яснювальної кампанії для реалізації Закону №3077 також поділились Керівниця Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» Ольга Шевчук та фахівчиня з організації взаємодії між органами місцевого самоврядування Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи і підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА») Яни Брусенцової.

В рамках третього напрямку Дорожньої карти впровадження Закону №3077 про забезпечення професійного розвитку працівників ОМС розповіли директорка Вищої школи публічного управління Юлія Лихач та консультантка Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні» Віра Козіна.

Наприкінці заходу Голова НАДС Наталія Алюшина підкреслила, що окремим завданням для НАДС є обрання оптимальної моделі проведення  прозорого та відкритого конкурсу в органах місцевого самоврядування. Для цього НАДС організовує фокус-групи з представниками органів місцевого самоврядування, проводить консультації й з експертами з цього питання.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux