• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
У НАДС відбувся другий випуск проєкту «Policy Talk» - онлайн-діалог за участі депутата Європарламенту Андрюса Кубілюса
опубліковано 20 березня 2023 року о 14:05

Важливо розпочати перемовини про вступ України в ЄС до виборів у Європарламент. Відтак, можна очікувати, що у 2027-му їх буде завершено. 2027-го Литва вдруге головуватиме в ЄС і зможе відіграти важливу роль на фінальному етапі перемовин. Про це заявив депутат Європарламенту Андрюс Кубілюс під час онлайн-дискусії «Policy Talk».



Захід відбувся за ініціативи Голови НАДС Наталії Алюшиної та зібрав близько 50 державних службовців категорії «А» (топ-менеджмент державних органів), які мали можливість поспілкуватись з Андрюсом Кубілюсом – литовським політиком, чинним євродепутатом, співголовою Парламентської Асамблеї EuroNest, двічі прем’єр-міністром Литви, засновником міжпарламентської мережі United for Ukraine, співавтором «Плану Маршала для України».



Говорили про впровадження реформ у системі державного управління на шляху до ЄС.



Як зазначила Голова НАДС, пан Кубілюс вів Литву до членства в Євпропейському Союзі і має власний досвід євроінтеграції. «Життя змінилося, відколи країни Балтії стали частиною об’єднаної Європи. Але попри це їх історія у подоланні цього шляху є цікавою і може бути прикладом для нас. Україна вдячна Вам та всій Європі за підтримку. Зусилля європейських партнерів наближають нас до європейської та євроатлантичної інтеграції», - зауважила Наталія Алюшина.



Голова НАДС підкреслила необхідність підвищення престижу держслужби, щоб залучити найкращих професіоналів із приватного сектора, покращення якості врядування і трансформацію державного сектору. Адже все це наближає Україну до членства в ЄС.



В свою чергу, Андрюс Кубілюс наголосив, що процес зближення потрібен не лише Україні, а й усьому ЄС. Однак, варто переконати ЄС повернути «апетит» до розширення, який було втрачено протягом останніх десятиліть.



«Якість державної служби в усіх органах, кваліфікація, знання, навіть знання мов будуть важливими, практично вирішальними. Ми в Литві це також пережили. Чіткого рецепту чи панацеї, як створити демократію європейського кшталту у вас в державі, - немає. Я це називаю навчання в процесі навчання. Коли ви будете стикатися з новими завданнями і викликами, швидко зрозумієте, які риси вам потрібні. Отже, не бійтеся, довіряйте молодому поколінню. Саме так відбувалося у Литві», — розповів Андрюс Кубілюс.



За словами євродепутата, перемовини про вступ України в ЄС необхідно розпочати вже цьогоріч, адже наступного року відбудуться вибори в Європарламент, через які не можна очікувати значних геополітичних рішень.



«Чому важливо розпочати перемовини вже цього року? Дуже просто: через те, що наступний рік в ЄС стане роком виборів в Європейський парламент, що означає: вибори відбудуться у травні, тоді Європейська комісія буде також заново заснована. Цілий рік піде на певні внутрішні процеси і перестановки. Саме тоді, відповідно до європейських традицій, ми не можемо очікувати великих геополітичних рішень. Отже, рішення про початок переговорів має бути ухвалене у 2023-му», - зазначив Андрюс Кубілюс.



Євродепутат наголосив також на важливості представлення Єврокомісії позитивного звіту щодо українських досягнень у виконанні семи рекомендацій вже у жовтні цього року, бо тоді Комісія може рекомендувати розпочинати перемовини. Тоді необхідно буде наполягати, щоб ЄС створив «амбітний порядок денний для цих перемовин», у рамках якого Україні треба буде продемонструвати результати. При цьому важливо не лише показати спроможність у виконанні рекомендацій, а й перевиконати їх. Це буде суттєвим переконанням для іншої частини Європи, котра має менше ентузіазму до розширення.



За прогнозом Андрюса Кубілюса, після початку переговорів про вступ України в ЄС можна очікувати, що приблизно у 2027 році вони можуть підійти до свого завершення. Адже саме цього року Литва вдруге головуватиме в ЄС і зможе відіграти важливу роль на останньому етапі перемовин. Водночас, для набуття членства в таких термінах, Україні необхідно до 2025 року завершити повне входження на Єдиний ринок Євросоюзу. «Звісно, знадобиться, щоби ви дуже швидко рухалися вперед, робили великі кроки із запровадження європейських стандартів у себе на ринках, щоби бути конкурентноздатними на Європейському ринку», - зазначив європарламентарій.



Андрюс Кубілюс також спрогнозував, що у 2029 році українці зможуть брати участь у виборах до Європейського парламенту. «Ваші власні члени Європарламенту будуть представляти інтереси України там. І до того в Європарламенті ми передбачаємо можливість, починаючи з наступного року, коли буде обрано новий Європарламент, отримати статус спостерігачів. Це дасть змогу вам зсередини бачити, що відбувається в Парламенті, як працюють комітети, як вони розглядають різні проблеми й питання. Це дуже корисно», — зазначив євродепутат.



Повний запис онлайн-дискусії «Policy Talk» за участі депутата Європарламенту Андрюса Кубілюса доступний за лінком: https://youtube.com/live/yba4ZHYw2bg.

 

Нагадаємо, торік перший випуск «Policy Talk» відбувся за участі європейського реформатора Івана Міклоша.



Проєкт "Policy Talk" – це онлайн-платформа для публічних дискусій з міжнародними експертами, що організовує НАДС. Метою проєкту «Policy Talk» є проведення фахового діалогу щодо реформи публічного управління за ТОП-спікера (запрошеного гостя) і топ-менеджменту державних органів та державних службовців категорії «А» - тобто тих, хто безпосередньо відповідає за зміни в державному секторі.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux