• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Коли Україна поверне Крим, отримає репарації і вступить до ЄС? - Відповідає європейський реформатор Іван Міклош у рамках проєкту «Policy Talk»
опубліковано 28 листопада 2022 року о 13:39

Після війни Україна збереже економічний потенціал і отримає достатні обсяги коштів на відновлення. Ідеться про гранти і дешеві кредити, а також – про репарації, зокрема у вигляді 318 млрд доларів із резервів Центрального банку РФ, які використають на відбудову України. Про це наголосив Іван Міклош – європейський реформатор, віце-прем’єр-міністр, міністр фінансів та економіки у чотирьох урядах Словаччини – на онлайн-майданчику дискусійного проєкту НАДС «Policy Talk».



За його словами, у світі розраховують, що Україна наступного року завершить війну перемогою над режимом Путіна. «Існує єдине справжнє вирішення цієї війни – перемога України і її повернення у кордони початку 2014 року. Жодне інше рішення не забезпечить стабільності ані Україні, ані європейському регіону», наголосив Іван Міклош.



Він вважає, що перемога створить Україні унікальну можливість збудувати сучасну інфраструктуру, замість зруйнованої війною. На думку Івана Міклоша, для збереження вікна можливостей влада і громадяни України мають виконати три ключових завдання. «Перше. Забезпечили післявоєнну реконструкцію. Друге. Здійснити першочергово структурні та інституційні реформи. Насамперед – судову, із забезпечення верховенства права та захисту права приватної власності. І, зрештою, необхідно завершити євроінтеграційні процеси, що відкриє країні шлях до вступу в ЄС. Окремий напрямок – забезпечення в Україні стандартів європейської публічної служби. Цей чинник ключовий у створенні умов для розвитку економіки і підвищення якості життя людей», - зазначив Іван Міклош.



Він застерігає від корупційних ризиків і вважає, що прийняття України до ЄС залежатиме від того, наскільки чесно й ефективно тут витрачатимуть кошти на відновлення. «Окрім коштів від репарацій РФ, в Україну надходять гроші платників податків країн ЄС. Непрозоре використання цих коштів є надто чутливим питанням. Корупція може стати серйозною перешкодою для вступу до ЄС», - зауважив словацький політик.



Один із парадоксальних результатів війни Іван Міклош бачить у тому, що Україна стала ближче до вступу в ЄС. «До початку агресії РФ Україна не мала достатньо шансів розраховувати на короткострокове повернення окупованих територій. За таких умов вам було би важко сподіватися на вступ в ЄС. Туди не може потрапити країна із непідконтрольними територіями, адже далі вони стали би територією Євросоюзу», - наголошує Іван Міклош.



«Війна жахливе явище. Але вона дозволила українцям отримати обґрунтовану впевненість у поверненні Криму та інших тимчасово окупованих Росією територій. Україна має шанси повернутися до міжнародно визнаних кордонів. За таких умов чинник непідконтрольних територій не стане перешкодою для прийому країни до ЄС», - зазначив Міклош.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux