• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
За ініціативи НАДС розпочала роботу Міжвідомча робоча група щодо напрацювання методології оцінювання вимоги до компетентності «Доброчесність»
опубліковано 17 вересня 2021 року о 21:06

Сьогодні відбулося перше установче засідання Міжвідомчої робочої групи щодо напрацювання методології оцінювання вимоги до компетентності «Доброчесність».

Як підкреслила Голова НАДС Наталія Алюшина, доброчесність стає невід’ємною частиною нашого суспільства та важливою складовою професійного портрету публічного службовця. А ще, це один із десяти принципів державної служби, які визначені Законом України «Про державну службу».

«Враховуючи важливість та суспільний запит до теми доброчесності державних службовців, НАДС ініційовано створення міжвідомчої робочої групи з напрацювання методології оцінювання оцінювання такої вимоги до компетентності. Ви всі є експертами в цій темі. Саме тому ми запросили вас до робочої групи і щиро вдячні, що ви знайшли час та можливість долучитися. Адже для нас важливо не лише поглянути на це поняття під різним кутом. Ми маємо за мету об’єднати вже наявний досвід, напрацювання та кращі практики державних органів та міжнародних партнерів, які є авангардом в опрацюванні питання доброчесності», - зазначила Наталія Алюшина.    

Крім цього, Голова НАДС розповіла, що навесні цього року до Загальних правил етичної поведінки державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування додано новий розділ «Доброчесність», який забезпечує закріплення змісту і принципів цього поняття та певних правил поведінки. «Це важливий крок, адже саме поведінка цих осіб і їх ставлення до своїх посадових обов’язків формує довіру суспільства до державних органів і органів місцевого самоврядування та державної служби в цілому. Але для нас одним з ключових питань залишається вхід на державну службу і оцінювання доброчесності під час відбору кандидатів. Наразі ми працюємо над удосконаленням порядку проведення конкурсу на зайняття посад державної служби, зокрема в частині оцінювання професійної компетентності кандидата на зайняття посади під час проходження конкурсу. Також, головною невирішеною проблемою залишається відсутність єдиних підходів та методології оцінювання такої вимоги до компетентності як «Доброчесність», - розповіла  Наталія Алюшина.     

Відмітимо, що до складу Міжвідомчої робочої групи увійшли представники НАДС, НАЗК, НАБУ,  Центру з питань доброчесності в оборонному секторі (CIDS), проєкту «Підтримка комплексної реформи державного управління в Україні» (EU4PAR), проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» (SACCI), міжнародної організації з міграції, офісу підтримки реформ Кабінету Міністрів України.

Довідково

Наприкінці 2020 року НАДС було проведено опитування «Державна служба в Україні: Ваша точка зору», участь в якому взяли понад 33 тисячі державних службовців ЦОВВ, їх територіальних управлінь та місцевих державних адміністрацій. 44,1% респондентів зарахували доброчесність до п’ятірки ключових цінностей, яких вважають за важливе дотримуватися. Крім цього, з 2020 року «Доброчесність та дотримання правил етичної поведінки» є однією з типових вимог до осіб, які претендують на зайняття посад державної служби категорії «А».  

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux