• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Конкурсний відбір та реформа оплати праці державних службовців: головні теми засідання Ради управління людськими ресурсами державної служби при НАДС
опубліковано 22 квітня 2021 року о 19:54

Сьогодні відбулося засідання Ради управління людськими ресурсами державної служби при НАДС, до якого входять представники служб з управління персоналом з різних державних органів. Захід, зважаючи на карантинні обмеження, відбувався в режимі вебінару. Втім, онлайн формат роботи не завадив плідно та ефективно попрацювати.

«Наразі йде активне обговорення Стратегії реформи державного управління до 2025 року. І однією з найважливіших складових реформи – є, безумовно, професійна державна служба. Серед головних завдань – удосконалення конкурсного відбору на державну службу, посилення мотивації державних службовців та зміна парадигми оплати праці, підвищення спроможності управління персоналом та організаційної культури, професійний розвиток та управління результативністю. Тому саме ці важливі напрямки доцільно згадати під час засідання Ради» - зазначила Голова НАДС Наталія Алюшина.

Окремо, Наталія Алюшина зупинилася на питанні ролі лідерства в публічному управлінні. Адже відповідальне лідерство, як зауважила Голова Агентства, це важлива складова успішного становлення колективу та його результативності: «Не існує універсального алгоритму побудови механізму відповідального лідерства. Але це важливе питання, особливо під час постійних змін, що відбуваються наразі в світі. На моє переконання, відповідальне лідерство в державному управлінні базується на власному прикладі керівника держоргану, двосторонній комунікації, мотивації і розвитку персоналу. Не менш важливими є трансформація організаційної  культури, стратегічне бачення управління персоналом, а також готовність до змін та інноваційВсе це дасть можливість продемонструвати керівнику, що він працює не на час, а на результат». 


Захід модерувала голова Ради, директор Генерального департаменту з питань управління персоналом на державній службі та в органах місцевого самоврядування Юлія Лозюк. А її виступ був присвячений актуальним змінам та корисним ресурсам для служб управління персоналом.

Перший блок питань стосувався відновлення конкурсної процедури на посади державної служби. Адже саме питання, що стосуються конкурсів, становлять більшу частину звернень, що надходять останнім часом до НАДС.

Зокрема, про відновлення конкурсів та можливості їх проведення в період карантину розповіли керівник та експерт експертної групи з питань розвитку спроможності управління персоналом Генерального департаменту з питань управління персоналом на державній службі та в органах місцевого самоврядування Андрій Астапов та Олена Лементар.

На особливостях дистанційного проведення окремих етапів конкурсу зупинився Антон Семенов, державний експерт експертної групи з питань цифрових трансформацій і цифровізації Генерального департаменту з питань цифровізації у сфері державної служби.

Світлана Хаджирадєва, керівник Центру оцінювання кандидатів на зайняття посад державної служби, поінформувала про діяльність Центру в умовах пандемії.

Також розглянули алгоритм та особливості спеціальної перевірки стосовно осіб, які претендують на зайняття посад державної служби категорії “А” або “Б” та посад державної служби з підвищеним корупційним ризиком. На цьому акцентувала увагу Аліна Козакевич, в.о. керівника відділу проведення спеціальних перевірок Департаменту перевірки декларацій та моніторингу способу життя НАЗК.

Окремо розглянуто питання, що  стосуються новацій в сфері менеджменту та управління персоналом. Так, про впровадження загальної схеми оцінювання (CAF) та організацію навчання для членів робочих груп з обстеження системи управління якістю органів виконавчої влади розповіла Юлія Лихач, в.о. директора Центру адаптації державної служби до стандартів ЄС.

Оксана Дяченко, державний експерт експертної групи взаємодії з НАТО Урядового офісу координації європейської та євроатлантичної інтеграції СКМУ, поділилася головними аспектами розбудови інституційної спроможності органів державної влади в рамках реалізації державної політики євроатлантичної інтеграції України.

Не оминули увагою й питання залучення молоді до роботи в державних органах. Один з дієвих механізмів - стажування молоді. На цьому зупинилася Алла Олійник, державний експерт експертної групи з питань стратегічного розвитку управління персоналом Генерального департаменту з питань управління персоналом на державній службі та в органах місцевого самоврядування.

Ще один важливий блок питань було присвячено реформі оплати праці державних службовців. Так, члени Ради та учасники засідання ознайомилися зі звітом з класифікації посад державної служби у пілотних державних органах. Про це розповіли керівник та експерт експертної групи з питань класифікації функцій і посад державної служби Генерального департаменту з питань політики оплати праці та функціонального розвитку державної служби Галина Кудринська та Олександр Кайтанський.

Результати моніторингу оплати праці державних службовців представив Микола Сащук, керівник експертної групи з питань політики оплати праці на державній службі Генерального департаменту з питань політики оплати праці та функціонального розвитку державної служби.

Довідково 

  • Запис заходу можна переглянути на YouTube каналі НАДС - https://bit.ly/3tGsW2E 
  •  Матеріали засідання та презентації спікерів з актуальною інформацією Ви можете знайти за посиланням - https://bit.ly/32DMNUw 
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux