• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: «Ми розширюємо наші горизонти та підсилюємо взаємопов’язані процеси – стратегічне планування роботи органу державної влади та щорічне оцінювання результатів службової діяльності державних службовців»
опубліковано 14 вересня 2021 року о 15:05

На запрошення Астанинського хабу Голова НАДС Наталія Алюшина виступила спікером під час міжнародної конференції «Реформування публічної служби: виклики та перспективи». Зокрема, Голова Агентства поділилася досвідом проведення щорічного оцінювання діяльності державних службовців в Україні, кращими практиками впровадження щорічної оцінки, а також розповіла про переваги застосування сучасних ІТ-інструментів для забезпечення ефективного управління та моніторингу виконання стратегічних завдань.

В Україні оцінювання результатів службової діяльності проводиться щорічно, починаючи з 2018 року. Держава на законодавчому рівні забезпечила єдині підходи до процедури оцінювання для всіх категорій державних службовців усіх державних органів в Україні. Оцінювання проводиться з дотриманням принципів об’єктивності, достовірності, доступності, прозорості, взаємодії та поваги до гідності державного службовця.

«Оцінка ефективності персоналу – це сучасний інструмент управління персоналом, який застосовується з метою покращення роботи організації в цілому. Він побудований на чіткій взаємодії керівників і підлеглих, а також плануванні, моніторингу та критичному аналізі робочих цілей державних службовців та їхнього загального внеску в ефективність роботи державного органу. Ті державні органи, які проводять оцінювання належним чином, отримують якісний аналіз кадрового потенціалу та мають можливість вибудовувати ефективний кадровий менеджмент. До того ж, НАДС постійно працює над корегуванням процедури оцінювання, щоб вона відповідала вимогам сучасності. В минулому році удосконалено цю процедуру, щоб забезпечити проведення оцінювання в умовах дотримання соціального дистанціювання», - підкреслила Голова НАДС.

Головним елементом в процедурі оцінювання, на думку Наталії Алюшиної, є те, що на кожному етапі оцінювання передбачено діалог між державним службовцем та керівником. В свою чергу, керівник в процесі оцінювання має мислити не як оцінювач, а як наставник.

«НАДС супроводжує процедуру оцінювання по всій країні. І ми усвідомлюємо, що успіх та якість застосування цього інструменту управління персоналом залежить від його сприйняття та повноцінного використання державними службовцями всіх органів державної влади. Власне тому, ми регулярно оновлюємо методичні рекомендації та надаємо роз’яснення з найбільш поширених запитань. Крім цього, створено й механізми для самоосвіти з питань оцінювання. Так, на онлайн-платформіми розмістили два окремі онлайн-ресурси. Таким чином, державні службовці можуть завантажити презентаційні матеріали, поспілкуватися з колегами на форумах, поділитися прикладами заповнення форм. Також, вони проходять тестування та у разі його успішного складання можуть згенерувати е-сертифікат 0,2 кредити ЄКТС в рамках самоосвіти», - розповіла Голова Агентства.

Крім цього, Наталія Алюшина поділилася практичними результатами впровадження в НАДС системи моніторингу Pro100: «Ми розширюємо наші горизонти та працюємо щоб підсилити одне одним два взаємопов’язані процеси – стратегічне планування роботи органу державної влади та щорічне оцінювання результатів службової діяльності державних службовців. І робимо ми це в системи Pro100, яка наразі проходить апробацію в НАДС. Ця система спрямована на відслідковування стану виконання цілей, завдань та заходів від рівня Агентства до рівня кожного співробітника. Керівники структурних підрозділів працюють з власними завданнями і завданнями своїх підлеглих. Також зазначу, що усі користувачі можуть бачити завдання НАДС, що забезпечує системний підхід до їх виконання».

Презентуючи систему, Наталія Алюшина покроково розповіла про алгоритм роботи, переваги при плануванні та розподілі стратегічних, операційних та запланованих заходів, а також при проведенні моніторингу виконання заходів і завдань зі стратегічного плану НАДС.

«Як бачимо, система моніторингу Pro100 є сучасним та ефективним інструментом, що допомагає об’єктивно і прозоро здійснити оцінку ефективності і результативності. А також побачити та проаналізувати участь кожного працівника у досягненні стратегічних цілей», - резюмувала свій виступ Наталія Алюшина. 

Іноземні колеги в свою чергу відзначили високий рівень інноваційного підходу в Україні до питань оцінювання результатів службової діяльності державних службовців. 

Додамо, що захід організовано Астанинським Хабом з питань державної служби та Державним екзаменаційним центром Республіки Азербайджан.





Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux