• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
НАДС про ризики проведення іспитів на рівень володіння державною мовою
опубліковано 03 червня 2021 року о 08:25

Голова НАДС Наталія Алюшина взяла участь у засіданні Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики та висловила позицію НАДС під час розгляду питання щодо стану готовності до проведення іспитів на рівень володіння державною мовою відповідно до вимог Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної».

Як зазначила Наталія Алюшина, Законом України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» вносяться зміни до Закону України «Про державну службу». Ці зміни набирають чинності з 16 липня та передбачають обов’язкове подання кандидатом на зайняття посади державної служби для проходження конкурсу копії Державного сертифіката про рівень володіння державною мовою (витяг з реєстру Державних сертифікатів про рівень володіння державною мовою), що підтверджує рівень володіння державною мовою, визначений Національною комісією зі стандартів державної мови.

Водночас Законом України «Про внесення змін до деяких законів України щодо відновлення проведення конкурсів на зайняття посад державної служби та інших питань державної служби», визначено, що конкурси на посади, що обіймають особи, з якими до набрання чинності Законом укладені контракти про проходження державної служби на період дії карантину, оголошуються протягом шести місяців з дня набрання чинності Законом відповідно до черговості укладення контрактів. А контракти про проходження державної служби на період дії карантину, діють до призначення на посаду державної служби особи за результатами конкурсу, але не більше дев’яти місяців з дня набрання чинності Законом.

Враховуючи наявну статистику про кількість оголошених доборів – а це більше 25 тисяч вакансій, НАДС вбачає ситуацію, яка може зупинити проведення конкурсів на заняття посад державної служби, що у свою чергу унеможливить призначення громадян України на посади державної служби. Відтак буде порушено принцип рівного доступу до державної служби.

Крім цього, Наталія Алюшина додала, що наразі НАДС отримує звернення, зокрема і від народних депутатів, щодо можливості використовувати також посвідчення щодо вільного володіння державною мовою, що видавалось відповідно до Порядку атестації осіб, які претендують на вступ на державну службу, щодо вільного володіння державною мовою, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 26 квітня 2017 року № 301. НАДС вбачає за можливе використання такого посвідчення, проте це потребує внесення відповідних змін у законодавство.

Враховуючи ситуацію та нагальність питання, НАДС сподівається на  якнайшвидше врегулювання зазначеного питання та вчасний початок проведення іспитів на рівень володіння державною мовою.

Довідково: на сайті Верховної Ради України розміщено проект Закону про внесення змін до Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» з метою прирівняння посвідчення щодо вільного володіння державною мовою до державного сертифікату про рівень володіння державною мовою (№5598 від 02.06.2021 року). 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux