• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
НАДС закликає молодь працювати на публічній службі
опубліковано 26 червня 2024 року о 19:05

Голова Національного агентства України з питань державної служби Наталія Алюшина зустрілась зі студентами Університету «КРОК» та фахового коледжу Університету "КРОК".

Захід проводився в рамках партнерства НАДС та Університету «КРОК», що засвідчує підписаний напередодні Меморандум про співпрацю з питань професійного навчання державних службовців і посадових осіб місцевого самоврядування, сприяння популяризації публічної служби, залученню молоді на державну службу та службу в органах місцевого самоврядування.

Зустріч проходила в неформальному стилі, де студенти мали нагоду поспілкуватися з Головою НАДС та поставити їй велику кількість запитань, на які отримали розгорнуті відповіді.

Ректор Університету «КРОК» Андрій Кучко під час вступного слова наголосив, що молоді люди проявляють зацікавленість роботою в державному секторі. І цей тренд особливо посилився з початком війни. 

«Молоде покоління нашого університету виявляє зацікавленість до цієї теми. Чимало наших студентів у майбутньому також бачать себе на держслужбі», - зазначив Ректор Університету «КРОК».

Під час спілкування зі студентами Голова НАДС, серед іншого, розповіла про стійкість публічної служби у воєнний час та ознайомила із проєктом: «Публічні службовці: Загартовані війною». Це правдиві історії з перших уст про публічних службовців, які виявили надзвичайну стійкість під час виконання службових обовʼязків в умовах війни.

Також від студентів прозвучало питання про адаптацію ветеранів і ветеранок до умов суспільного життя та організацію їх роботи на публічній службі. Наталія Алюшина запевнила, що це питання – на порядку денному НАДС. Агентство уже розробляє освітні програми адаптації, порадники, методичні рекомендації з питань формування безбар'єрності на робочих місцях в органах публічної влади та інші документи, спрямовані на такі соціальні групи.

Крім того, Голова НАДС закликала випускників долучатись до Резерву відновлення як інструменту залучення кадрів для роботи на деокупованих територіях. Молоді люди, які розуміють важливість відбудови та розвитку деокупованих територій та хочуть спробувати свої сили на державній службі, можуть сміливо подавати анкети до Резерву працівників державних органів для роботи на деокупованих територіях України.

Окрема увага була приділена питанню оплати праці на державній службі. За словами Наталії Алюшиної, незважаючи на те, що реформування системи оплати праці державних службовців досі триває, заробітна плата на державній службі уже є конкурентною на ринку праці. 

«Успішно впроваджена реформа системи оплати праці на державній службі є ключовою умовою, що дозволить їй стати престижною і привабливою для конкурентних фахівців. Ми орієнтовані на підвищення прозорості, передбачуваності та справедливості заробітної плати, посилення ролі сталої частки та обмеження змінної частини в структурі заробітної плати. Ідеться про оновлення структури зарплати через класифікацію посад, із урахуванням складності роботи, рівня компетентності, знань і відповідальності», - зазначила очільниця Агентства. 

У форматі відкритого діалогу Голова НАДС презентувала можливості професійного розвитку публічних службовців. Зокрема, у Вищій школі публічного управління, на Порталі управління знаннями, профільні освітні серіали на Дія.Освіта, програми професійного навчання за кордоном (проєкт Natolin4Capacity Building), тощо. Крім того, публічні службовці мають змогу удосконалити англійську мову в рамках спільного проекту НАДС та EF “Eng4PublicService”, а також в розмовному клубі SpeakingClub4PS.

Також студенти цікавились темою цифровізації публічної служби. Наталія Алюшина проінформувала про роботу інформаційної системи управління людськими ресурсами HRMIS. Наразі в системі працює 762 державні органи, внесено дані щодо 40 тисяч працівників. Також держслужбовці активно користуються інформаційною системою PROJECT UA. Це інформаційно-аналітичний інструмент для стратегічного планування, моніторингу та оцінки виконаних завдань чи заходів, що спрямований на просування в публічному секторі практики стратегічного планування на основі принципів управління, орієнтованого на результат (RBM).

Голова НАДС нагадала студентам, що НАДС регулярно проводить «Промодень на публічній службі», програми стажування, Всеукраїнський конкурс творчих робіт серед молоді та інші ініціативи, які сприяють залученню молоді на публічну службу. 

Наприкінці зустрічі Наталія Алюшина закликала студентів професійно розвиватися і сміливо пробувати свої сили на публічній службі. При цьому вона нагадала, що незмінними цінностями публічної служби впродовж останніх років залишаються професіоналізм, відповідальність, доброчесність, повага до гідності, прав і свобод людини, верховенство закону та служіння державі. І саме з такими цінностями можна йти працювати в державний сектор.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux