• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: "Державна служба конкурує на ринку праці за ветеранів та ветеранок і готує для них програми адаптації"
опубліковано 28 квітня 2024 року о 11:05

"Ми розуміємо важливість повернення ветеранів та ветеранок до цивільного життя. 4 180 державних службовців проходять службу в ЗСУ. Ще тисячі ветеранів та ветеранок є потенційними кандидатами на посади публічної служби. Їхні ціннісні орієнтири посилюють життєздатність країни. Але, коли вони повернуться на свої робочі місця, то не будуть такими як раніше. Маємо бути готовими гідно зустріти воїнів".  Про це заявила Наталія Алюшина під час виступу на панельній дискусії «Проблематика працевлаштування ветеранів та ветеранок: пошук спільних рішень».  

Очільниця НАДС повідомила, що Агентство опрацьовує Порадник щодо адаптації та організації роботи ветеранів та ветеранок на публічній службі. Вказаний документ допоможе службам управління персоналом підготуватися до взаємодії з цією категорією співробітників, надасть поради щодо адаптації новоприйнятих працівників і тих, хто повернеться на робочі місця. Невдовзі НАДС забезпечить його поширення серед державних органів та органів місцевого самоврядування.

За словами Наталії Алюшиної, НАДС у 2023 році затверджено методичні рекомендації з питань формування безбар'єрності на робочому місці в органах публічної влади. Вони, зокрема, спрямовані на забезпечення на робочому місці належних умов для учасників бойових дій та інших осіб, які захищали територіальну цілісність держави. Вказані рекомендації розповідають, як створити фізичну, цифрову, інформаційну та організаційно-культурну безбар'єрність.  

Також Голова НАДС розповіла про Резерв відновлення як інструмент залучення кадрів для роботи на деокупованих територіях.  

"Публічна служба намагається бути гідним гравцем на ринку праці. Особливо, коли ми конкуруємо за ветеранів та ветеранок. Нам потрібні люди, які розуміють, що робити на деокупованих територіях, є доброчесними, мають мотивацію та волю. Ми визначили, що пріоритетне право на призначення на посади в державних органах на деокупованих територіях з-поміж осіб, зарахованих до Резерву, мають саме особи із статусом ветерана війни, набутого в установленому законодавством порядку. Це наш спосіб сказати, що ми чекаємо ветеранів та ветеранок, які повернулися до цивільного життя і готові вступити до лав публічних службовців", - наголосила Голова НАДС.  

На її думку, публічна служба матиме аргументи для ветеранів та ветеранок щодо працевлаштування. «Адже військова служба це – особливий вид державної служби. І саме ветерани і ветеранки найкраще розуміють, що означає присяга народу України», - зауважила Наталія Алюшина.  

Додатково: ІІ Форум “Повернення ветеранів до ринку праці: заглиблення в різні робочі середовища" відбувся в рамках проєкту Praktyka від Veteran Hub і був присвячений адаптації робочих середовищ і процесів для працевлаштування ветеранів та ветеранок. Форум об’єднав ветеранську спільноту, представників державних інституцій і роботодавців, які спільно обговорили, як створити гідні робочі умови для ветеранів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux