• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: «Для НАДС питання служби в органах місцевого самоврядування є одним із ключових»
опубліковано 19 листопада 2021 року о 16:32

Голова НАДС Наталія Алюшина виступила спікером тематичної панелі «Впровадження інновацій у службі в ОМС» в рамках II Форуму Керуючих справами «Ефективна система управління громадою». Серед головних питань Форуму - впровадження нових підходів у системі служби в органах місцевого самоврядування. 

Під час виступу Голова Агентства зауважила на важливості розвитку професійної служби в органах місцевого самоврядування: «Для НАДС питання служби в органах місцевого самоврядування є одним із ключових. Реформа децентралізації поставила перед нами багато викликів та завдань, зокрема і в частині формування та реалізації політики в сфері побудови професійної служби в органах місцевого самоврядування. Ці нові виклики та завдання власне й покликаний врегулювати проєкт Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (нова редакція). Наразі він знаходиться на розгляді в Секретаріаті Кабінету Міністрів України і незабаром має бути винесений на розгляд Урядового комітету, а згодом і Уряду. Нагадаю, що для напрацювання нової редакції Закону, починаючи з 11 травня, активно працювала Міжвідомча робоча група. Під час зустрічей, а їх відбулося 9, постатейно розглянуто законопроєкт, обговорено проблемні моменти та напрацьовано алгоритм їх усунення. Важливо також зазначити, що законопроект пройшов громадське обговорення». 

 Окремо Наталія Алюшина зупинилася на головних положеннях проєкту Закону та розповіла про інноваційні підходи до побудови професійної служби в органах місцевого самоврядування, закладені у документі.

 «Що ми отримали у підсумку нашої спільної роботи? В законопроекті закріплено вдосконалення принципів служби в органах місцевого самоврядування, процедуру добору та проходження служби, обмеження дискреційних повноважень органів місцевого самоврядування та їх посадових осіб при затвердженні матеріально-фінансового забезпечення службовці. Також, ми закріпили питання деполітизації служби в органах місцевого самоврядування та виписали чіткі повноваження керівника служби. Важливим є те, що в документі закладено правову основу для реалізації ключових HR-процедур, таких як: проведення конкурсу, формування кадрового резерву за результатами конкурсного відбору, щорічного оцінювання службовців, стажування, кар’єрне просування по службі», - зазначила Наталія Алюшина.

 Серед інших важливих новел проєкту Закону - проведення відкритих конкурсів на посади в органах місцевого самоврядування за аналогією відкритих конурсів на посади державної служби. Також в документі напрацьовано алгоритм підвищення спроможності служб управління персоналом. Зокрема, Наталія Алюшина зауважила, що після схвалення законопроекту невдовзі буде затверджено типове положення про службу управління персоналом в ОМС. В пріоритеті - й професійне навчання службовців органів місцевого самоврядування.

А поки триває процедурна та організаційна робота, НАДС активно готує основу для швидкого впровадження законопроєкту. Мова йде про розробку відповідних підзаконних нормативно-правових актів.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux