• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Наталія Алюшина: “Реформа системи оплати праці є одним із першочергових пріоритетів в рамках реформи державного управління”
опубліковано 19 квітня 2021 року о 17:43

Як зробити заробітну плату державних службовців справедливою та конкурентоспроможною і які переваги застосування системи грейдингу на публічній службі - ці та інші питання обговорили під час міжнародного форуму “Застосування системи грейдингу на державній службі”.

Захід міжнародного масштабу, де б обговорювалися актуальні питання реформи оплати праці державних службовців, проводиться вперше. Ініціатива належить Національному агентству України з питань державної служби спільно з Центром адаптації державної служби до стандартів Європейського Союзу.

Теми, які розглядалися під час форуму, викликали неабиякий інтерес серед учасників. Плідна та фахова дискусія дала змогу відшукати відповіді на ключові питання реформування системи оплати праці та проаналізувати міжнародний досвід. Адже дослідження кращих світових практик дає можливість ширше поглянути на проблематику, розглянути додаткові можливості їх впровадження та адаптації. І як зазначили усі учасники, такий форум – гарний майданчик для цього.

На важливості реформування системи оплати праці державних службовців наголосив Голова Комітету ВРУ з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко.

Олег Немчінов, Міністр Кабінету Міністрів України, зауважив, що Уряд прагне запровадити застосування системи грейдингу на основі класифікації посад державної служби, що наблизить Україну до приєднання до Організації економічного співробітництва та розвитку.

Голова НАДС Наталія Алюшина розповіла про те, що вже зроблено у напрямку реформи оплати праці в Україні та поділилася планами на майбутнє:“Реформа системи оплати праці є одним із першочергових пріоритетів. Адже наша мета - підвищення престижу державної служби як роботи з гідним рівнем заробітної плати, відповідним ринковому. Командою Агентства вже зроблено кроки щодо впровадження реформи. Зокрема, розроблено модель класифікації посад державної служби, яка стане основою нової системи оплати праці держслужбовців. Також працюємо над законопроєктом щодо запровадження єдиних умов оплати праці державних службовців на основі класифікації посад. Крім цього, триває реалізація експериментального проєкту класифікації посад, що є першим етапом реформи. Але попри успішний старт, ми чудово розуміємо, що на нас чекає ще багато роботи попереду. Зокрема, у 2022 році розпочнеться впровадження нових умов оплати праці в пілотних державних органах. А вже у 2023 році апробовану модель буде поширено на всі державні органи України”.

Досвідом щодо реформування державного управління та місця грейдингу в системі оплати праці державних службовців поділилися директор відділу державної служби в галузі кадрової політики та стратегічного планування та досліджень Канцелярії прем'єр-міністра Сінґапуру Тімоті Яп, начальник відділу міжнародних відносин управління адміністративних послуг Міністерства внутрішніх справ Грецької Республіки Христос Петсімеріс, керівник управління людськими ресурсами у відділі державної служби Бюро державної служби Грузії Ґванца Беселія, заступник Баварської школи державного управління Раймунд Хельфріх, радник департаменту державного управління та державної служби Міністерства фінансів Естонії Марі-Ліїс Суурпала, начальник відділу з питань оплати праці та бюджетної системи департаменту державної служби Канцелярії Прем’єр-міністра Польщі Мацей Добровський, заступник голови ради директорів державного екзаменаційного центру Азербайджанської Республіки Бахрам Халілов, головний радник відділу людських ресурсів та навчання Державного агентства з питань державної служби та соціальних інновацій при Президентові Азербайджанської республіки Улкар Гахраманова, заступник директора департаменту Агентства державної служби Республіки Казахстан Хассен Жандос Рашидули, президент Координаційної ради Асоціації менеджерів з персоналу республіки Казахстан Гульміра Раїсова,  керівник відділу класифікації та оцінки посад управління державної служби канцелярії Прем'єр-міністра  Вірменії Арміне Саргсян. Про ринкові практики грейдингової структури оплати праці в Україні розповіла менеджер практики People Advisory Services, EY Ukraine Ernst and Young Юлія Головко.

Також під час форуму відбулася презентація результатів опитування щодо вивчення міжнародного досвіду з питань класифікації посад та грейдингу. Проаналізовано досвід Азербайджану, Греції, Грузії, Естонії, Латвії, Польщі, Казахстану, Кіпру, Молдови, Німеччини, Канади, Іспанії, Австрії, Вірменії, Кореї, Хорватії, США, Франції, Японії.

Цікаво, що серед факторів класифікації посади та віднесення до певного грейду найпоширеніші наступні: кваліфікація, досвід, відповідальність, складність, масштаб комунікації та самостійність. 

До того ж, близько 50% країн проводять щорічне порівняння заробітної плати на державній службі з ринковою (Грузія, Польща, Республіка Казахстан, Республіка Кіпр, Республіка Молдова). Деякі проводять таке співставлення кожні 5 років (Азербайджанська Республіка). Існують випадки коли пряме співставлення не проводиться. Проте сектор державної служби орієнтується на приватний сектор та реагує на зміни шляхом підвищення оплати праці у разі таких змін в приватному.

Підводячи підсумки тригодинної роботи форуму,  Наталія Алюшина відзначила, що досвід кожної країни є унікальним та важливим. «Ми завжди відкриті до співпраці та обміну досвідом. Я сподіваюся, що сьогодні кожен з учасників отримав цікаву та корисну інформацію, яку зможе застосувати у своїй роботі», - резюмувала Голова Агентства.

Нагадаємо, що  реформа системи оплати праці державних службовців стартувала в 2020 році. Її мета – зробити заробітні плати держслужбовців прозорими та конкурентними. Нова система побудована на класифікації посад. Реалізація реформи планується впродовж 2020-2023 років. Більше про реформу оплати праці для державних службовців читайте за посиланням  https://bit.ly/2RvIjg6

Відеозапис форуму Ви можете переглянути за посиланням - https://youtu.be/aoLf7DvoRi8 


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux