• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Оголошено підсумки конкурсу кращих практик впровадження освітніх інновацій в сфері професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування
опубліковано 24 листопада 2021 року о 17:38

Сьогодні у НАДС відзначено переможців конкурсу «Кращі практики впровадження освітніх інновацій у системі професійного навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування та депутатів місцевих рад». Конкурс проводиться вдруге. Втім, зростаюча кількість учасників яскраво свідчить про актуальність такої ініціативи НАДС.

Переможців привітали та вручили нагороди Голова НАДС Наталія Алюшина, Голова Офісу Ради Європи в Україні, Представник Генерального секретаря Ради Європи з питань координації програм співробітництва Ради Європи Стен Ньорлов, Голова Конкурсної комісії, заступник Голови НАДС Андрій Заболотний, член Конкурсної комісії, керівник Секретаріату Національного агентства кваліфікацій В’ячеслав Кучер. 


Звертаючись до присутніх, Наталія Алюшина відзначила важливість розвитку професійної освіти. Адже державна служба та органи місцевого самоврядування потребують спеціалістів нової генерації для вирішення складних завдань.

«НАДС робить усе можливе для професійного розвитку публічних службовців. І конкурс «Кращі практики впровадження освітніх інновацій» є тим проєктом, що дозволяє системі професійного навчання ставати якісною, інноваційною, доступною, інклюзивною, конкурентною. У рамках конкурсу ми прагнемо сприяти обміну досвідом впровадження найпрогресивніших форм, методів й технологій навчання. Адже для нас важливо допомогти учасникам навчання отримати знання та навички, що дозволять їм досягати найкращих результатів у професійній діяльності. Важливою новацією цьогорічного конкурсу стало розширення кола учасників. Ми побачили, що конкурс становить чималий інтерес для структурних підрозділів органів влади, які забезпечують організацію та проведення внутрішнього навчання. І це надзвичайно важливо», - підкреслила Наталія Алюшина.

Голова Офісу Ради Європи в Україні Стен Ньорлов підкреслив, що Рада Європи активно підтримує НАДС у реформуванні системи професійного навчання публічних службовців, депутатів місцевих рад, адже це є частиною реформи державного управління та державної служби. «У співпраці з НАДС, Українською школою урядування, регіональними центрами підвищення кваліфікації ми допомагаємо впроваджувати інструменти Ради Європи щодо аналізу потреб навчання, сучасного та ефективного управління людськими ресурсами, лідерства та поширення кращих практик», - зазначив пан Ньорлов. Також, він зауважив, що протягом останніх років більшість рекомендацій Ради Європи щодо реформування системи професійного навчання державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування враховано українською стороною.

Конкурс проводився у 4 номінаціях. Переможців обирали за критеріями інноваційності, результативності та ефективності з точки зору запропонованих варіацій. Додамо, що цього року до трьох номінацій, за якими відзначали переможців раніше, додалася нова - «Внутрішнє навчання державних службовців, голів місцевих державних адміністрацій, їх перших заступників та заступників, посадових осіб місцевого самоврядування». На думку організаторів, вона має високий потенціал завдяки практичній складовій. Адже внутрішні навчання широко застосовуються службами управління персоналом як в державних органах, так і в органах місцевого самоврядування.

Кожен з проектів-переможців вражає новітністю та креативними підходами до питання впровадження освітніх інновацій в сфері професійного навчання. Так, НАБУ спільно зі студією онлайн-освіти «EdEra» розробило інтерактивний курс – гру-розслідування. В Українській школі урядування в рамках загальної короткострокової програми підвищення кваліфікації «Основи кібергігієни» розроблено онлайн курс «Основи кібергігієни». Цікавою є інноваційна практика Інституту державного управління Чорноморського національного університету імені Петра Могили. Вона передбачає створення відкритого освітнього ресурсу – мультимедійного підручника «Управління в ЄС та політика європейської інтеграції» – для модернізації викладання курсів європейської тематики. Нові форми співпраці з органами місцевого самоврядування апробував Чернігівський регіональний центр підвищення кваліфікації. Зокрема, на прикладі Линовицької громади розроблено та впроваджено практикоорієнтований освітній кейс з формування місцевої політики охорони довкілля.

Дякуємо експертам, які долучилися до роботи конкурсної комісії, та усім провайдерам освітніх послуг, які прийняли участь у конкурсі й поділилися власними напрацюваннями, інноваційними ідеями. Упевнені, що ваш приклад надихне колег ставати кращими, шукати нові рішення й в подальшому ділитися вдасними практиками та успіхами.

Додамо, що конкурс проведено за підтримки Програми Ради Європи «Децентралізація і реформа публічної адміністрації в Україні».

Довідково

  • З наказом про затвердження результатів конкурсу можна ознайомитися за посиланням - https://bit.ly/3nNSDxP.
  • Відеозапис церемонії нагородження переможців конкурсу доступний за посиланням - https://bit.ly/310gwJK.
Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux