• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Публічна служба майбутнього: НАДС залучає молодь до роботи на державу
опубліковано 21 березня 2024 року о 20:30

В рамках програми залучення молоді на публічну службу Голова НАДС Наталія Алюшина зустрілась зі студентами Київського національного економічного університету імені Вадима Гетьмана. 

Зустріч відбулась за ініціативи адміністрації КНЕУ з метою ознайомлення студентства з можливостями на публічній службі для молоді. 

Ректор КНЕУ Дмитро Лук'яненко під час вступного слова наголосив , що в університеті успішно здійснюється підготовка фахівців високого рівня компетентності для публічного управління та адміністрування, зокрема, за державним замовленням НАДС. 

Наталія Алюшина виступила з гостьовою лекцією про основні новації на публічній службі України та закликала студентів професійно розвиватися і пробувати свої сили на публічній службі. За словами Голови НАДС, незмінними цінностями публічної служби впродовж останніх років залишаються професіоналізм, відповідальність, доброчесність, повага до гідності, прав і свобод людини, верховенство закону та служіння державі. 

Наталія Алюшина озвучила фактичну кількість працюючих державних службовців до 35 років: цей показник на сьогодні становить 21%. В абсолютній величині це 33 649 держслужбовців <35 років. З них - 23 942 жінок (71%) та 9 707 чоловіків (29%). Важливо, що наразі 25 молодих людей займають посади державної служби категорії «А» (Вищий корпус державної служби). Ще 4 456 - це категорія «Б» і 29 168 - категорія «В». Для порівняння, у 2020 році на державній службі працювало близько 27% молоді, у 2021-му – 25%. Тобто, спостерігається тенденція зниження зацікавленості публічною службою серед молодих людей. Це, за словами Голови НАДС, є інституційною проблемою всього публічного сектору, тому треба посилювати і популяризувати державу як роботодавця.

Для підвищення кількості молоді в державних органах НАДС регулярно  комунікує з молоддю, поширюючи інформацію про державну службу, органи місцевого самоврядування. Таким чином підвищується рівень обізнаності про роботу публічних службовців. 

Крім того, експерти НАДС у співпраці з партнерами створили освітній серіал про публічних службовців, який покликаний розширити знання про систему органів влади в Україні. 

Також, щороку НАДС проводить «Промодень на публічній службі», Всеукраїнський конкурс творчих робіт серед молоді та реалізовує низку інших ініціатив, які сприяють залученню молоді на публічну службу. 

Окрему увагу Голова НАДС приділила можливостям професійного розвитку державних службовців. Зокрема, у Вищій школі публічного управління, на Порталі управління знаннями, програми професійного навчання за кордоном (наприклад, проект проєкту Natolin4Capacity Building) тощо. Крім того, публічні службовці мають змогу удосконалити свої мовленнєві компетентності з англійської мови в рамках спільного проекту НАДС та EF “Eng4PublicService” (на сьогодні учасниками проекту є 20 тис. публічних службовців з 996 державних органів та ОМС, видано більше 14 тис. сертифікатів про підвищення кваліфікації). 

Молоді люди можуть також долучитися до кадрового резерву відновлення деокупованих територій України та отримати шанс стати державними службовцями і брати участь у відбудові країни. Більше 2 200 анкет уже зараховано до кадрового резерву. 

Під час спілкування зі студентами найбільше питань звучало про умови вступу на публічну службу, зокрема, в умовах воєнного стану. Також студенти цікавились програмами стажування в публічному секторі. 

«Стажування - це найдоступніший для державного органу інструмент залучення молоді. А для вас це своєрідний тест-драйв публічної служби, що дозволяє молоді випробувати себе в реальному робочому середовищі», - зазначила Наталія Алюшина. 

За її словами, НАДС розроблено методичні рекомендації щодо стажування у державних органах молоді, які не перебувають на посадах публічної служби. У НАДС також запроваджено регулярне стажування молоді. За кожним стажистом закріплюється ментор, який допомагає молодому фахівцю адаптуватися і зрозуміти роботу обраного підрозділу. Після набуття чинності Закону «Про службу в органах місцевого самоврядування» програми стажування будуть реалізовані і в ОМС.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux