• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
У НАДС розпочався тренінг для Вищого корпусу державної служби з питань гендерно орієнтованого врядування
опубліковано 20 березня 2024 року о 21:05

В рамках Школи гендерного мейнстримінгу у НАДС розпочався тренінг для Вищого корпусу державної служби з питань гендерно орієнтованого врядування.

Серед цьогорічних слухачів Школи гендерного мейнстримінгу - держслужбовців категорії «А» з Міністерства соціальної політики України, Державного агентства України з питань мистецтв та мистецької освіти, Державної митної служби України, Державної архівної служби України, Державної служби якості освіти України, Державної служби України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, Державної інспекції архітектури та містобудування України, Державної інспекції енергетичного нагляду України, Представництва Президента України в Автономній Республіці Крим.

З вітальними промовами до учасників навчальної програми звернулись Наталія Алюшина, Голова Національного агентства України з питань державної служби, та Марчін Валецький, Директор Національного Демократичного Інституту в Україні.

«Ми раді, що Школа гендерного мейнстримінгу викликала зацікавленість у публічних службовців. З кожним роком зростає кількість бажаючих пройти навчання за напрямком гендерно орієнтованого врядування. Це свідчить про усвідомлення важливості дотримання принципів гендерної рівності в управлінні та адмініструванні органів публічної влади. Обговорення гендерного аспекту на публічній службі є вимогою часу. Війна ще більше посилила цей тренд. Мобілізація, яку за собою потягнув воєнний стан, значною мірою переклала відповідальність за економіку країни на жінок. Зростає їх роль і в поствоєнному відновленні», - зазначила Наталія Алюшина. 

За словами Голови НАДС, частка жінок на посадах вищого корпусу державної служби з кожним роком стає більшою. Зокрема, відповідно до статистичних даних кількісного складу державних службовців станом на 31 грудня 2023 року, фактична кількість працюючих держслужбовців-жінок, які займають посади категорії «А» (Вищий корпус державної служби), становить 31,4 % (67 осіб), що відповідає індикатору виконання завдання «Гендерна рівність» Цілей сталого розвитку до 2030 року. Стратегією реформування державного управління до 2025 року також передбачено забезпечення ґендерного балансу на рівні прийняття управлінських  рішень. 

Протягом двох днів слухачі програми “Гендерно орієнтоване врядування в Україні” в рамках Школи гендерного мейнстрімінгу матимуть змогу оволодіти знаннями щодо інституційного механізму формування та реалізації гендерної політики в Україні, зокрема, сутності гендерно орієнтованого врядування; отримати практичні уміння врахування гендерного підходу при плануванні, реалізації, моніторингу та оцінці політики; попрактикувати навички інтеграції принципів гендерної рівності в управління та адміністрування органів публічної влади.

Тренерками програми виступають Оксана Ярош - д. політ. наук, консультантка Національного демократичного інституту, та Наталія Тарасенко - експертка Національного демократичного інституту з питань гендерно орієнтованого врядування, голова Ради ГО «Паритет».

Додатково:

Освітній проєкт «Школа ґендерного мейнстримінгу» був започаткований у 2023 році НАДС спільно з Вищою школою публічного управління за підтримки Національного Демократичного Інституту (НДІ) за ініціативи Служби Віце-прем’єр-міністерки з європейської та євроатлантичної інтеграції і Урядової уповноваженої з питань гендерної політики.

Минулого року за двома відповідними навчальними програмами з питань гендерно орієнтованого врядування підвищили кваліфікацію близько 100 державних службовців (15 держслужбовців категорії «А» та 86 – категорій «Б» та «В»). З лютого 2024 в рамках освітнього проєкту підвищили кваліфікацію вже 50 держслужбовців категорії «Б» та «В» місцевих державних адміністрацій та 22 представники КМДА, до компетенції яких належить питання забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux