• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Щодо призначення на вакантні посади державної служби на період дії карантину
опубліковано 05 січня 2021 року о 16:25

Наразі добір та призначення осіб на вакантні посади державної служби регулюється постановою Кабінету Міністрів України від 22 квітня 2020 року
№ 290, якою затверджено Порядок призначення на посади державної служби на період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2.

НАДС вкотре зауважує на дотриманні усіх вимог проведення добору на вакантні посади державної служби.

Звертаємо увагу, що добір має здійснюватися у виняткових випадках, пов’язаних з необхідністю виконання завдань і функцій державних органів на період дії карантину.

А також із дотриманням встановлених у Порядку строків подання інформації особами, які виявили бажання взяти участь у доборі з призначення на вакантну посаду, який становить не менше трьох та не більше семи календарних днів з дня оприлюднення в установленому порядку рішення про необхідність призначення.

Голова НАДС Наталія Алюшина наголошує: «Усі державні органи повинні дотримуватися порядку, який регулює процедуру проведення добору і призначення осіб на вакантні посади державної служби. І хоча на період дії карантину було зупинено положення Закону України «Про державну службу» в частині проведення конкурсів на посади державної служби та призначення на посади державної служби за результатами конкурсу, інші положення цього Закону, зокрема принципи верховенства права, законності професіоналізму, доброчесності, прозорості та забезпечення рівного доступу до державної служби продовжують діяти. Тому навіть в умовах карантинних обмежень кожен має право на рівний доступ до державної служби, що базується на особистих якостях та досягненнях особи.

Відтак, громадяни, які претендують на зайняття посад державної служби, навіть ті з них, які будуть призначатись за процедурою добору, вправі розраховувати на застосування єдиних, рівних та справедливих підходів з боку державних органів. Відповідальність за прийняті рішення щодо добору несуть державні органи. Сподіваюся, що ця відповідальність буде виражатися і у діях їх очільників».

Нагадуємо, що на сайті НАДС опубліковано роз'яснення з питань проведення добору для заповнення посад державної служби. Зокрема, механізм здійснення добору і призначення осіб на вакантні посади державної служби відповідно до зазначеного Порядку висвітлено у роз’ясненнях НАДС від 24 квітня 2020 року № 92-р/з та від 28 травня 2020 року № 93-р/з.

Крім цього, НАДС неодноразово висловлювало позицію щодо необхідності якнайшвидшого відновлення конкурсів на посади державної служби. Необхідно повернутися до проведення відкритих та прозорих конкурсів на посади державної служби навіть під час карантину, забезпечивши при цьому умови соціального дистанціювання. Відповідні зміни до Порядку проведення конкурсу підготовлено НАДС та прийнято Урядом 18 листопада 2020 року (набирають чинності з дня відновлення дії положень Закону України “Про державну службу” в частині проведення конкурсів).


Роз'яснення

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux