• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
У НАДС обговорили актуальні питання впровадження нового законодавства про службу в органах місцевого самоврядування
опубліковано 21 грудня 2023 року о 19:50

У НАДС відбувся круглий стіл на тему впровадження нового законодавства про службу в органах місцевого самоврядування. Захід проводився НАДС спільно з Комітетом з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування у співпраці з Програмою Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні».

Участь у круглому столі взяли Наталія АЛЮШИНА, Голова Національного агентства України з питань державної служби, Олена ШУЛЯК, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Віталій БЕЗГІН, Голова підкомітету з питань адміністративно-територіального устрою та місцевого самоврядування Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, Олег НЕМЧІНОВ, Міністр Кабінету Міністрів України, Клаудія ЛУЧІАНІ, Директорка Директорату з питань людської гідності, рівності та врядування Генерального директорату з питань демократії та людської гідності Ради Європи, Лех МАРЦІНКОВСЬКИЙ, старший радник програми OECP/SIGMA з питань державної служби та управління персоналом, Сергій ШАРШОВ, начальник Управління з питань розвитку місцевого самоврядування, територіальної організації влади та адміністративно-територіального устрою Міністерства розвитку громад, територій та інфраструктури України, Леся ФЕДЧЕНКО, консультантка Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні», Володимир МЯГКОХОД, експерт Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація міст України», Юлія ЛИХАЧ, директор Вищої школи публічного управління, Наталія БАЛДИЧ, консультантка Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні», Марина ЛОБОВА, керівниця Регіонального офісу Програми «U-LEAD з Європою» у Сумській області, Олександр КОРІННИЙ, Голова Всеукраїнської асоціації органів місцевого самоврядування «Асоціація об’єднаних територіальних громад», Віра КОЗІНА, консультантка Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні», Яна БРУСЕНЦОВА, експертка Проєкту USAID «Підвищення ефективності роботи та підзвітності органів місцевого самоврядування» («ГОВЕРЛА»), Ігор КОЛІУШКО, Голова Правління Центру політико-правових реформ, Олексій БУРЯЧЕНКО, Голова Громадської ради при НАДС.

Під час заходу в рамках дискусійних панелей обговорювались положення закону № 3077 “Про службу в органах місцевого самоврядування” та перспективи й актуальні питання його впровадження. Це, зокрема, підготовка правової бази для його реалізації, якісної методології, а також професійний розвиток посадових осіб місцевого самоврядування та організація масштабної інформаційно-роз’яснювальної кампанії. Саме з цих трьох блоків складається Дорожня карта реалізації закону № 3077, яку представила Голова НАДС Наталія Алюшина. В кожному із цих блоків було презентовано бачення експертів шляху впровадження нового закону. 

«Маємо нову законодавчу рамку для місцевого самоврядування. Нам спільно вдалося в новому Законі України “Про службу в органах місцевого самоврядування” узгодити положення Європейської хартії місцевого самоврядування та ідею реформи децентралізації. Разом з тим, врахувати  інтереси звичайних службовців місцевого самоврядування в найменшій територіальній громаді, і водночас керівного складу міст-мільйонників», - зазначила Голова НАДС. 

За її словами, в НАДС уже створено робочу групу щодо напрацювання нормативно-правових актів та методичних рекомендації, передбачених законом № 3077. Частина документів уже готова - акти готуються до подання на державну реєстрацію в Мін’юст. Інші – в процесі розробки та найближчим часом будуть направлені на опрацювання членам робочої групи, і далі за процедурою: громадське обговорення з фахівцями ОМС та погодження заінтересованими сторонами. 

Окрема увага під час дискусії була присвячена питанню процедури конкурсного відбору. 

«Конкурсний відбір – це одна з найбільш важливих та обговорюваних HR-інструментів. І це саме той випадок, де нам потрібно залучити якомога ширше коло учасників до обговорення майбутньої процедури. Для цього,  апелюючи до досвіду на державній службі, ми пропонуємо проведення майстерні за участі представників проєктів, Асоціацій, HR, потенційних кандидатів на посади в органи місцевого самоврядування. Це дозволить нам напрацювати алгоритми, які будуть закладені в Типове положення та узгодити бачення функціонала Єдиного порталу вакансій публічної служби для ОМС», - підкреслила Наталія Алюшина. 

Під час дискусійної панелі, присвяченої професійному розвитку посадових осіб місцевого самоврядування в рамках реалізації закону № 3077, Голова НАДС наголосила на швидкості змін, які відбуваються в системі місцевого самоврядування, що вимагає існування гнучкої й дієвої системи професійного навчання. За її словами, за новим законом профнавчання стає обов’язковим для службовців ОМС. Тож НАДС також зосереджує свою увагу на розробленні і впровадженні типових програм підвищення кваліфікації для представників служб управління персоналом ОМС щодо впровадження Закону про службу в ОМС, а також для посадових осіб місцевого самоврядування. І, звісно, для вперше призначених або вперше обраних на виборну посаду.

«Хочемо запровадити принцип - навчаємо за запитом, комплексно та спільно. Не втрачає актуальності питання забезпечення навчання за компетентнісним підходом. Також прагнемо перейти до випереджального характеру формування змісту освітніх послуг публічним службовцям. З цією метою спільно з партнерами ми провели дослідження для вивчення потреб у такому навчанні посадовців ОМС», - розповіла Наталія Алюшина.  

Обговорюючи питання залучення молоді на державну службу та службу в ОМС, Голова НАДС зазначила, що планується створення Єдиного сайту, який об'єднає як державні органи, так і органи місцевого самоврядування з можливостями стажування для молоді. 

«В одному місці будуть зібрані не лише останні пропозиції стажування в органах публічної влади, а й пропозицій від проектів міжнародної технічної допомоги, які працюють з молоддю. Нам потрібна платформа, де пересічна молода людина в декілька кліків зможе вибрати місце для стажування та отримати корисну інформацію щодо переваг такого стажування», - підкреслила Наталія Алюшина.

В рамках панелі про організацію інформаційно-роз’яснювальної кампанії щодо реалізації закону № 3077 Голова НАДС поділилась планами створення Інтерактивного Коментаря до закону. Це інтерактивний сайт, який міститиме детальну інформацію та тлумачення щодо законодавчих норм, типових положень, методології, шаблонів документів. Також, він матиме посилання на усі корисні ресурси, інфографіки застосування HR-інструментів, рекомендації щодо рекрутингу та проведення конкурсу, оцінювання результатів службової діяльності, кращі практики органів місцевого самоврядування тощо. За словами Наталії Алюшиної, представник служби управління персоналом в одному місці зможе знайти усю потрібну для нього інформацію в зручний для нього час. 

Крім того, на майданчику НАДС планується створення Координаційного штабу реалізації закону №3077, а також Офісу розвінчування міфів.

«Так, ми будемо запрошувати експертів різних проєктів, представників Асоціацій, зустрічатися в стінах НАДС, щоб обговорити міфи та проблемні питання у сфері служби в органах місцевого самоврядування. Ми будемо вести трансляцію таких обговорень для представників органів місцевого самоврядування. В такий спосіб, ми не лише здійснюватимемо навчання та надання роз’яснень, ми виокремлюватимемо найбільш больові точки, які потребуватимуть нашої уваги, зокрема і для врегулювання на рівні підзаконних актів. Крім того, ми пропонуємо створити платформу, на якій матимемо можливість обговорити прогрес впровадження закону №3077. Один раз в три місяці ми збиратимемо експертів в НАДС, де обговорюватимемо досягнення, проблемні питання, поширення інформації, залучення окремих регіонів. Координаційним штаб надаватиме рекомендації НАДС. В такий спосіб відбуватиметься координація взаємодії різних проєктів, НАДС та Асоціацій», - розповіла Голова НАДС.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux