• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Відгуки про стажування в НАДС від переможців фінального етапу Міжнародного стажування для студентів UP “Доброчесна публічна служба: міф чи реальність?”
опубліковано 17 листопада 2023 року о 14:38

Сьогодні, у Міжнародний день студента, розповімо про одну з молодіжних ініціатив НАДС, - програму стажування в державних органах.

Нещодавно в НАДС проходило стажування переможців фінального етапу Міжнародного стажування для студентів UP “Доброчесна публічна служба: міф чи реальність?”. Студентки Донецького національного університету імені Василя Стуса - Владислава Ровінська і Анастасія Соболєва - спробували свої сили у Генеральному департаменті управління персоналом на державній службі та в органах місцевого самоврядування. 

Ми розпитали юних колег, що їх найбільше вразило під час стажування та як, на їх думку, можна залучити молодь на державну службу. 

Дівчата  розповіли, що на стажування йшли з упередженим ставленням до державної служби. Втім, можливість познайомитися з роботою зсередини дозволила їм побачити інший бік державної служби. І це кардинально змінило їх думку. 

«Найважливіше, що я отримала за два тижні стажування, – це досвід і нові знання. Це безцінно. У мене була можливість ознайомитися та долучитися до багатьох робочих процесів, спробувати свої сили під час виконання завдань та доручень. Прикро, що більшість моїх однолітків доволі стереотипно сприймають роботу державних службовців.На власному прикладі я переконалась, що ці стереотипи скоріше надумані та безпідставні. Стажування змінило мої уявлення про державну службу», - розповідає Анастасія Соболєва. 

В свою чергу, Владислава Ровінська додає, що значну роль у розвінчуванні стереотипів відіграв колектив Гендепу, де вони проходили стажування. 

«Найбільше сподобалася атмосфера в колективі, сподобалися наші колеги та наставники. Це ті люди, з якими приємно проводити час і до яких хочеться повернутися працювати. Ми дійсно отримали досвід в спілкуванні, роботі з документами, підготовки до важливих заходів. Нам вдалося на практиці відчути, як це, - бути держслужбовцем, спробувати себе в цій ролі та головне – отримати результат», - ділиться враженнями Владислава.  

Дівчата переконані, що одним з механізмів подолання стереотипних уявлень про держслужбу є активне залучення молоді. 

«Найперше для держави важливо, аби молоді люди йшли працювати в державні установи. Тому що у молоді абсолютно інший підхід до роботи. Вони ідейники. І саме молоді фахівці зможуть привнести в державну службу щось нове та сучасне. Щодо механізмів залучення - це мають бути і фінансові стимули, і комфортні умови для праці, і гарний колектив», - вважає Анастасія. 

Натомість Владислава зауважує, що молодь не можливо заохотити до роботи на державній службі виключно стабільним робочим місцем та заробітною платою. На її думку, це має бути щось таке, що вмотивує йти саме на державну службу. 

«Державна служба - це дуже складна робота, особливо в період війни. На жаль, через упереджене ставлення суспільство цього не цінує, можливо, не усвідомлює всю важливість роботи держслужбовців», - зазначає Владислава Ровінська. 

Повний відгук про стажування в НАДС тут: https://legalclinics.in.ua/za-lashtunkamy-roboty-nads-yak-stazhuvannya-zminylo-nashi-uyavlennya-pro-derzhavnu-sluzhbu/ 

Принагідно вітаємо усіх студентів з Міжнародним днем студента! Бажаємо  бути сміливими у пошуках нових ідей та бути впевненими у своїх силах!

А ще - запрошуємо взяти участь у програмах стажування НАДС: https://nads.gov.ua/vakansiyi-v-nads 

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux