• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Рішельє-форум публічної служби 2023: згадаємо, як це було
опубліковано 29 вересня 2023 року о 19:38

20-22 вересня 2023 року відбувся XV Рішельє-форум «Інституційна стійкість публічної служби в умовах війни».

Захід організовано НАДС, Центром адаптації державної служби до стандартів ЄС, Вищою школою публічного управління за підтримки проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДія» (SACCI), Фонду Ганса Зайделя, Програми Ради Європи «Посилення доброго демократичного врядування і стійкості в Україні», швейцарсько-українського проєкту DECIDE – Децентралізація для покращення демократичної освіти, ООН Жінки, EU4Gender Equality Reform Helpdesk, Фонду Народонаселення ООН в Україні (UNFPA), Національного демократичного інститут (НДІ) та міжнародних партнерів з розвитку.

Протягом трьох днів учасники та гості Форуму обмінювались досвідом, практиками та сучасними тенденціями щодо впровадження в діяльність державних органів та органів місцевого самоврядування кращих практик публічного управління. Всіх їх об'єднує спільна мета - вивести публічну службу на новий рівень, зробити її ефективнішою та відповідальнішою. 

Під час відкриття Форуму з вітальними словами до учасників звернулись Перший заступник Голови Верховної Ради України Олександр Корнієнко, Віце-прем’єр-міністр з відновлення України – Міністр розвитку громад, територій та інфраструктури України Олександр Кубраков, Віце-прем'єр-міністр України – Міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук, Міністр Кабінету Міністрів України Олег Немчінов, Голова НАДС Наталія Алюшина, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Олена Шуляк, а також міжнародні партнери – представники ЄС, Ради Європи, ПРООН, ООН Жінки, НДІ, OECD/SIGMA, Фонду Ганнса Зайделя, DECIDE, EU4Gender Equality, USAID, ВзаємоДія (SACCI), JICA, SURGe та ін.

До участі в Рішельє-форумі приєднався також спеціальний гість Себастьян Юнгер - письменник, воєнний репортер і психолог, автор культової книги «Плем’я».

Крім того, рамках Форуму було презентовано історії стійкості і незламності публічних службовців на прифронтових територіях. Їх розповіли Олександр Прокудін - начальник Херсонської обласної військової адміністрації, Юрій Малашко - начальник Запорізької обласної військової адміністрації, Віталій Кім - начальник Миколаївської обласної військової адміністрації та представники інших регіонів.

У перший день Форуму 20 вересня обговорили актуальність тісного міжнародного співробітництва задля розвитку інституційної спроможності публічної служби, розбудову професійної служби в органах місцевого самоврядування в контексті нового Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування», формування безбар’єрності на публічній службі. 

Також у перший день Форуму було презентовано серію фотовиставок на тему війни - «Прикордонники і прикордонниці: сім’я і війна», «ВІКНА» Національного центру «Український дім» та «Спалах. Українська фотографія сьогодні».

Другий день Рішельє-форуму 21 вересня, був присвячений темі доброчесності для державних службовців та посадових осіб місцевого самоврядування. Обговорили  актуальні антикорупційні тренди на публічній службі, міжнародний досвід розбудови доброчесності на сучасні виклики для України, просування доброчесності через відповідальне лідерство, формування культури доброчесності шляхом навчання публічних службовців.

Спікерами Форуму доброчесності були, зокрема, Голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков, Директор Національного антикорупційного бюро України Семен Кривонос, заступник керівника проєкту USAID «Підтримка організацій-лідерів у протидії корупції в Україні «ВзаємоДІЯ» (SACCI)» Сергій Петухов та ін.

Ключовою темою третього дня Рішельє-форуму 22 вересня, була трансформація жіночого лідерства в умовах війни, а також забезпечення рівних прав та можливостей жінок і чоловіків на публічній службі. Цей захід з питань гендерної рівності відвідали Уляна Токарєва, заступник Міністра соціальної політики України, Катерина Левченко, Урядова уповноважена з питань гендерної політики, Джулія Бруссард, заступниця Представниці ООН Жінки в Україні, Павло Замостян, заступник Представника Фонду ООН в галузі народонаселення та Катрійн Коппенс, виконавча директорка Фонду Др. Деніса Муквеге та ін.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux