• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Затверджено Порядок призначення на посади державної служби на період дії карантину
опубліковано 24 квітня 2020 року о 14:43

Законом України "Про внесення змін до Закону України "Про Державний бюджет України на 2020 рік" зупинено дію Закону України "Про державну службу" в частині проведення конкурсів на посади державної служби та призначення на посади державної служби за результатами конкурсу.

Разом з цим, на виконання Закону Урядом прийнято постанову «Деякі питання призначення на посади державної служби на період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2».


Даною постановою затверджено:

- окремий порядок призначення на посади державної служби на період дії карантину;

- типовий контракт про проходження державної служби на період дії карантину.

Зазначений порядок визначає механізм добору на вакантні посади державної служби на період дії карантину та протягом 30 днів з дня відміни цього карантину. Добір і призначення осіб на вакантні посади державної служби відповідно до порядку має здійснюватися у виняткових випадках, пов’язаних з необхідністю виконання завдань і функцій державних органів на період дії карантину. Такі випадки мають бути обґрунтованими. Відповідальність за прийняте рішення покладається на суб’єкта призначення або керівника державної служби в державному органі.


Так, при призначенні на вакантні посади за результатами процедур конкурсного відбору першочергово розглядаються кандидатури, запропоновані Комісією з питань вищого корпусу державної служби або відповідною конкурсною комісією за результатами процедур конкурсного відбору, зокрема у разі, коли строк оприлюднення результатів конкурсу перевищує 45 календарних днів з дня оприлюднення інформації про проведення такого конкурсу.


У разі відсутності або відхилення суб’єктом призначення або керівником державної служби в державному органі вищезазначених кандидатур на посаду державної служби особу можуть призначатись шляхом укладення контракту про проходження державної служби на період дії карантину та до дня визначення суб’єктом призначення або керівником державної служби в державному органі переможця конкурсу.

Зазначаємо, що сфера дії порядку, з урахуванням вимог абзацу п’ятого пункту 8 розділу ІІ «Прикінцеві положення» Закону, поширюється на вакантні посади державної служби незалежно від того чи оголошувався на них конкурс до набрання чинності цим Законом.


Згідно Закону та Порядку особа призначається на посаду лише на певний строк, після завершення якого має обов’язково бути проведено конкурс на зайняття посади державної служби. Такий конкурс має бути оголошений протягом 2 місяців після скасування дії карантину. Добір осіб за такою процедурою здійснюватиметься за результатами проведених співбесід з тими кандидатами, які виявлять бажання і відповідатимуть загальним вимогам до тих, хто претендує на посади державної служби. Окрім того, інформація про добір у такий спосіб оприлюднюватиметься на Єдиному порталі вакансій державної служби.


Додатково інформуємо, що особа, призначена відповідно до Порядку, набуває статусу державного службовця і щодо неї застосовуються всі вимоги передбачені Закону України «Про державну службу» (складання Присяги державного службовця, присвоєння рангу, випробувальний термін, тощо).


Звертаємо увагу, що Порядок не застосовується до переможців конкурсу, яких за певних причин (проведення спеціальної перевірки тощо) на час набрання чинності цією постановою не призначено на відповідні посади. У такому разі призначення здійснюється на загальних підставах відповідно до Закону України “Про державну службу”.


Також постановою затверджено зразки документів: заяви, резюме та типового контракту про проходження державної служби на період дії карантину, установленого з метою запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux