• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Голова НАДС долучилася до експертної дискусії щодо інституційного відновлення регіонів України після деокупації
опубліковано 28 травня 2024 року о 23:04

Важливим і пріоритетним у рамках здійснення заходів з деокупації, реінтеграції та відновлення територій є питання забезпечення навчання публічних службовців для управління деокупованими територіями. Про це зазначила Голова Національного агентства України з питань держаної служби Наталія Алюшина під час конференції «Від (де)окупації до відкритого демократичного врядування». Зокрема, Голова Агентства взяла участь у панельній дискусії, яка стосувалася бачення інституційного відновлення регіонів України після деокупації. 

За словами Наталії Алюшиної, такий напрям підвищення кваліфікації», як  «деокупація та реінтеграція тимчасово окупованої території та управління деокупованою територією», вже кілька років поспіль включається до переліку пріоритетних напрямів підвищення кваліфікації публічних службовців. Впродовж 2025-2027 років 5545 публічних службовців планують пройти навчання за цим напрямом. 

Особливу роль у підготовці фахівців для роботи на деокупованих територіях відіграє Вища школа публічного управління. Там вже розроблено 15 програм підвищення кваліфікації з питань деокупації та реінтеграції тимчасово окупованої території та управління деокупованою територією. Зміст цих програм охоплює зокрема такі питання, як: особливості здійснення повноважень в умовах війни та повоєнний період; психоемоційна підготовка до роботи на деокупованих територіях; соціальний захист та безпека; інфраструктура та енергоефективність та інші питання. 

Наталія Алюшина також нагадала про «Резерв відновлення для деокупованих територій», що є спільною ініціативою НАДС і Мінреінтеграції. Станом на 28 травня 2024 в системі зареєстровано 2 492 анкети. Щодо Донеччини та Луганщини, то кількість кандидатів, які зареєструвалися в Резерві відновлення й готові відновлювати саме ці регіони, становить 646 і 398 відповідно. Популярними напрямками спільними для обох областей є адміністративне керівництво, державний нагляд та контроль, адміністрування та надання публічних послуг, запобігання корупції, господарські функції. 

Ще один важливий акцент у виступі Голови НАДС стосувався реформи системи оплати праці державних службовців.  Реформа системи оплати праці державних службовців складна. Для її запровадження розроблено законодавчу рамку – законопроект № 8222. Його прийнято Парламентом у першому читанні 28 липня 2023 року. Наразі документ готують до другого читання. 

До експертної дискусії долучилися Таміла Ташева, постійна Представниця Президента України в Автономній Республіці Крим, Артем Лисогор, голова Луганської обласної державної адміністрації - начальник обласної військової адміністрації, Олександр Шевченко, заступник голови Донецької обласної державної адміністрації - начальник обласної військової адміністрації, Ігор Коліушко, голова правління Громадської організації «Центр політико-правових реформ». 

Довідково: конференція відбулась у межах реалізації проєкту «Формування концептуальних і правових засад інституційного відновлення Донбасу», який виконується ВГО «Асоціація сприяння самоорганізації населення» у партнерстві з ГО «Центр політико-правових реформ», ГО «Громадська ініціатива Луганщини» та ГО «Асоціація «Відродження та Розвиток», за підтримки Міжнародного фонду «Відродження». Захід організовано у межах Глобального Тижня Відкритого Уряду у партнерстві із Конгресом місцевих та регіональних влад при Президентові України та Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури України.


Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux