• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
Кращий досвід країн-членів ЄС щодо функціонування державної служби в кризовий період вивчали під час міжнародного семінару
опубліковано 05 квітня 2023 року о 20:05

Сьогодні стартував дводенний семінар TAIEX «Функціонування державної служби в кризовий та пост кризовий періоди». Захід ініційовано Національним агентством України з питань державної служби (НАДС) в рамках TAIEX з метою пошуку шляхів з удосконалення функціонування органів державної влади, оптимізації їх повноважень та структури, збереження кадрового потенціалу державної служби, а також професіоналізації державних службовців у воєнний та пост воєнний періоди.

Голова НАДС Наталія Алюшина привітала учасників – державних службовців з усієї України. Вона відзначила зростання рівня зацікавленості серед органів влади щодо застосування такого інституційного інструменту як TAIEX.

«НАДС вже досить давно є бенефіціаром проєкту з допомоги у здійснення діяльності TAIEX в Україні. Щороку серед державних органів зростає зацікавленість у залученні допомоги в рамках TAIEX. Адже цей інструмент сприяє гармонізації національного законодавства з європейським, впровадженню практик функціонування різних державних систем та підвищенню стандартів якості в короткі терміни», - підкреслила Наталія Алюшина.

Голова НАДС зауважила, що досвід інших країн може стати у нагоді задля утримання спроможності і функціональності державної служби. Це у свою чергу забезпечує керованість державою у вкрай несприятливих умовах. Адже такий досвід може бути адаптивним щодо викликів, з якими зіткнулася Україна.

Зокрема, упродовж двох днів учасники семінару мають можливість ознайомитися з досвідом Хорватії, Греції та Литви. Серед спікерів зазначені Христос Петсімеріс – начальник відділу міжнародних відносин МВС (Греція), Реда Рекасьєне – Канцлер Державного управління захисту прави споживачів (Литва), Томіслав Мічетич – начальник служби Міністерства юстиції та державного управління (Хорватія). Заплановано обговорення питань механізмів комунікації між владою і суспільством в умовах нестабільності, управління впливом на державну службу, скорочення фінансування державних установ, надання адміністративних послуг.

Довідково

TAIEX (Technical Assistance Information Exchange) – це інструмент зовнішньої допомоги, що надається Європейською Комісією для обміну інформацією з метою розбудови інституціональної спроможності, необхідної для адаптації національного законодавства до acquis communautaire. Завдання ТАІЕХ полягає в спрощеному механізмі передачі та обміні передовим досвідом між країнами-бенефіціарами й країнами – членами Європейського союзу. З початку впровадження інструменту TAIEX в Україні (з 2006 року) 20 913 представників органів державної влади взяли участь 905 у заходах, організованих в рамках інструменту ТАІЕХ, 177 серед яких заходів – за ініціативи ЄК, 728 заходів – ініційованих Україною. 1 035 представників органів державної влади взяли участь у п’яти міжнародних семінарах та 19 заходах, які були ініційовані Україною (10 експертних місій та 9 семінарів).

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux