• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
«Львівська політехніка-2021»: Голова НАДС представила основні тенденції у сфері професійного розвитку публічних службовців
опубліковано 20 травня 2021 року о 18:34

Голова НАДС Наталія Алюшина виступила спікером на Міжнародному форумі «Публічне управління та інновації», що впродовж 20-21 травня проводить Національний університет «Львівська політехніка». Форум став онлайн платформою для обміну кращими практиками у сфері публічного управління та обговорення перспектив його розвитку в Україні, який об’єднав топ-спікерів з різних країн. 

У своїй доповіді Голова НАДС розповіла про важливість розвитку, зміцнення та накопичення людського капіталу для реформування публічного управління, акцентувала на викликах та змінах, яких потребує система професійного розвитку публічних службовців, а також поділилася досягненнями НАДС. 

Наразі в Україні понад 100 закладів вищої освіти, які здійснюють підготовку магістрів за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування». Основною категорією споживачів за цією спеціальністю є публічні службовці. Впродовж 2018-2020 років таке навчання пройшли за державним замовленням НАДС та Державного управління справами 7980 осіб,  а за  державним замовленням МОН – 683.  

Головною ціллю НАДС є задоволення суспільного запиту на управлінські команди нового покоління, що здатні ефективно діяти в умовах змін, управляти діяльністю на основі інформації та знань. Саме тому фахівці Агентства зустрічалися з представниками територіальних громад, органів місцевого самоврядування,  державних органів для того, щоб зрозуміти масштаб проблем та зібрати їхні потреби  в навчанні.

«Зараз ми піднімаємо проблеми, з якими стикається суспільство. Світ змінився. І останні події, ситуація з пандемією, усе це відобразилося на нас. Ми опинилися в такій ситуації, коли єдиною можливою формою навчання є онлайн. В цих умовах для нас основним стратегічним ресурсом лишаються інтелектуальний ресурс, тобто публічні службовці, які володіють професійними знаннями і вони виступають провідною силою в будь-якій організації. І НАДС відтепер як єдиний державний замовник з підготовки магістрів за спеціальністю публічного управління та адміністрування не стоїть осторонь. Ми активно беремо участь у розробці стандарту вищої освіти, який уніфікує вимоги до закладів освіти. Його логічним продовженням має стати запровадження єдиного державного кваліфікаційного іспиту, який дозволить перевіряти рівень якості підготовки магістрів. Фактично ми зможемо проводити рейтингування закладів вищої освіти. Це дозволить нам зменшити корупційні ризики і перевірити рівень теоретичних знань, практичних навичок у випускників. А ще, я сподіваюся, що це дасть змогу готувати вмотивованих фахівців у сфері публічного управління», - зазначила Голова Агентства. 

Наразі НАДС спільно з Міністерством освіти і науки України та фахівцями у сфері  державного управління активно працює над розробленням програми кваліфікаційного іспиту для випускників закладів вищої освіти за спеціальністю «Публічне управління та адміністрування.

«Якщо говорити про культуру самоосвіти та саморозвитку, то НАДС – це приклад організації, яка займається самонавчанням. Це організація, яка розвивається. І ми наполягаємо, що в кожному державному органі має бути стратегія управління персоналом, яка, наприклад, затверджена та реалізується в Апараті НАДС до 2022 року. Її метою якраз і є розроблення комплексної системи, де закладено те, чому ми слідуємо – це розвиток потенціалу, розвиток позитивного іміджу НАДС як роботодавця. Це наш бренд, і фактично ми просуваємо культуру навчання, саморозвитку всередині НАДС», - підсумувала Наталія Алюшина.

Разом з тим Голова НАДС закликала, щоб державні органи виділяли на підвищення кваліфікації державних службовців до 2 % річного фонду оплати праці, як це передбачено чинним законодавством. І нагадала про інформаційні ресурси, де вже зараз публічні службовці можуть знайти цікаві їм освітні програми.

Це Портал управління знаннями, на якому нині зареєстровано 119 провайдерів освітніх послуг, понад 3 тис. державних органів. Понад 60 користувачів мають змогу на обирати теми та напрями підвищення кваліфікації більш як за 1100 програмами. А також онлайн-платформа, де розміщено не лише навчальні курси і корисні документи для державних службовців та представників органів місцевого самоврядування, а й форуми для обговорення, де державні службовці можуть залишити питання, які їх хвилюють і отримати від фахівців НАДС кваліфіковану відповідь.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux