• A-
    A+
  • Людям із порушенням зору
  • In English
НАДС спільно з ГОВЕРЛА обговорили стан готовності до впровадження нового законодавства про службу в ОМС
опубліковано 10 травня 2024 року о 16:10

Стан готовності до впровадження нового законодавства про службу в органах місцевого самоврядування (ОМС) було обговорено під час круглого столу «Реалізація Закону України № 3077 «Про службу в органах місцевого самоврядування». Дводенний захід організовано Національним агентством України з питань державної служби (НАДС) спільно з Проєктом USAID «ГОВЕРЛА» з метою посилення координації та підвищення обізнаності щодо новел та дорожньої карти впровадження нового законодавства про службу в ОМС.

З вітальними словами на відкритті круглого столу виступили Голова НАДС Наталія Алюшина та Керівниця компонента «Посилення спроможності органів місцевого самоврядування» Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» Галина Семенець. 

«Без успішної та професійної служби в ОМС важко говорити про успішну громаду. Без професіоналів на своїх місцях даремно сподіватися на швидкий розвиток громад. Особливо в умовах, в яких живе наша країна. Тож для мене цей закон більше ,ніж про службу в органах місцевого самоврядування. Він дійсно працюватиме на благо територіальних громад, позитивно вплине на відкритість, прозорість органів місцевого самоврядування, на їх ефективність та результативність», - зазначила Наталія Алюшина. 

Керівниця ІІ Компоненту Проекту USAID ГОВЕРЛА Галина Семенець зазначила: «Значні законодавчі зміни в службі в органах місцевого самоврядування потребують підтримки у практичній його реалізації. Це - широка навчальна діяльність, менторинг, надання роз’яснень та методичних рекомендацій.  Переконані, що спільно з НАДС налагодимо системно цю роботу, оскільки підвищення інституційної спроможності органів та посадових осіб місцевого самоврядування виконувати визначені законом повноваження – основне завдання Проєкту. Це  дозволить органам місцевого самоврядування ефективно запровадити новели оновленого законодавства про службу»

Під час круглого столу учасники ознайомились із новелами Закону № 3077 та обговорити його положення, до яких виникає найбільше запитань у посадових осіб місцевого самоврядування, спільно напрацьовували пропозиції та рекомендації щодо шляхів удосконалення роботи з ОМС з впровадження ними нового законодавства, дискутували щодо Інтерактивного коментаря Закону № 3077.

У форматі фасилітованих дискусій та роботи в групах представники НАДС, міжрегіональних управлінь НАДС, регіональних центрів підвищення кваліфікації, всеукраїнських асоціацій органів місцевого самоврядування, Проєкту USAID «ГОВЕРЛА» та ін. обмінювались думками і своїм баченням оновленого законодавства щодо правового статусу службовців місцевого самоврядування, управління службою в ОМС, вступну на службу та порядку проведення конкурсної процедури, кадрового резерву, професійного розвитку працівників ОМС, дисциплінарної відповідальності та припинення служби в ОМС. 

«За останні декілька років ми провели не один захід з нашими партнерами на тему розвитку місцевого самоврядування. Спершу були заходи щодо адвокації законопроекту. Після його прийняття Парламентом ми зустрічалися, щоб напрацювати шляхи його впровадження. Аби об'єднати бачення та досвід різних стейкхолдерів - від політиків до представників органів місцевого самоврядування - ми в НАДС створили Координаційний штаб щодо реалізації закону «Про службу в органах місцевого самоврядування». Тобто, крок за кроком ми не лише готуємо підзаконку, а й об'єднуємося з партнерами, щоб бути на одній хвилі та надавати інформаційно-роз'яснювальну підтримку органам місцевого самоврядування для успішної реалізації Закону», - розповіла  Наталія Алюшина.

Outdated Browser
Для комфортної роботи в Мережі потрібен сучасний браузер. Тут можна знайти останні версії.
Outdated Browser
Цей сайт призначений для комп'ютерів, але
ви можете вільно користуватися ним.
67.15%
людей використовує
цей браузер
Google Chrome
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
9.6%
людей використовує
цей браузер
Mozilla Firefox
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux
4.5%
людей використовує
цей браузер
Microsoft Edge
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
3.15%
людей використовує
цей браузер
Доступно для
  • Windows
  • Mac OS
  • Linux